Latest Event Updates

Krim Ajaib Buat Muka Kejab Lawa Kejab Huduh

Posted on

SMF Pellet Boleh Digabungkan Dengan SSQ-3 Pencuci Usus.

Krim  Jeragat Ajaib

 

Seorang pembeli yang mukanya berjeragat hitam kecoklatan paling ketara di pipi, dahi dan dibawah dagunya. Sebelum ini flawless aje kulitnya, sejak teruja dengan iklan satu produk krim yang dikatakan sangat pantas kesannya. Lagi teruja kawan kita tu bila gambar before and after pengguna yang dah try sebelum ni. Muka testimoni tu semuanya ala-ala artis Siam yang putih kemerahan membuatkan kawan kita terus whatsapp dan order.

 

Memang ajaib, terkesima semua kawan opisnya selepas 2 hari dia guna. Mana tidak terkesima muka kawan kita tu dah 2 kali ganda flawlessnya. Sekali iras dah macam Che ta. Maka dia pun menggelarkan krim ajaib, seterusnya berlumba-lumba kawan seopis membuat order. Dalam masa beberapa hari timbullah Che Ta, Nora Danish, Neelofa dan Mira Filzah di opis tersebut.

 

Cerita terus tersebarlah ke opis sebelah, dan seterusnya ke seluruh opis di seluruh negara. Tidak ketinggalan kakak-kakak, makcik-makcik termasuklah makcik bawang pun mencubanya. Penjual produk krim tersebut dalam beberapa bulan dah jadi jutawan, dan mula buat live di fb menayang duit di depan kamera melantik agen dan dropship. Keajaiban produk ini menjadi bualan hangat dikalangan pengemar kulit putih ala-ala KPOP.

 

Beberapa bulan berikutnya, banyak pula whatsapp masuk bertanya mengenai produk set jeragat Biochemic. Ramai yang share tunjuk muka mereka yang comot bertompok-tompok. Macam biasala kena interview dulu, umur berapa?, pernah guna produk pengelupasan tak?, kerap berjemur tak?, ambil pil perancang tak?. Jawapan paling popular PERNAH GUNA KRIM PENGELUPASAN dan sangat menyesal kerana telah mengguna produk tersebut. Memang ajaib sekejab lawa sekejab huduh.

 

Hampir lebih setahun selepas krim ajaib terjual, maka Kementerian Kesihatan (KKM) mengistiharkan 5 produk krim telah diharamkan kerana mengguna bahan terlarang seperti mercury dan hydroquinone. Masya Allah patutlah ajaib mereka mengguna formula ajaib yang mampu mencairkan kulit dan menghakis kulit. Bukan setakat jeragat yang hilang dengan kulit-kulit lapisan atas untuk tapis sinaran UV pun hilang!.

 

Maka berharaplah mereka Set Jeragat Biochemic dapat melakukan keajaiaban seperti krim tadi dalam masa 2 hari mereka akan kembali pulih. Mohon ampun maaf beribu ampun Set Jeragat Biochemic memang ajaib tetapi ajaibnya tidaklah sepantas produk yang mengguna bahan bertoksik.

 

Dalam kes seperti ini set SMF Pellet paling kerap membantu mereka, paling cepat jeragat boleh pudar di dalam 10 hari.. dan mereka yang telah mengguna set SMF Pellet menggelar “obat jeragat ajaib”. Mereka pun berlumba-lumba memesan dan kesan yang ditunjukkan tidak sama di antara satu sama lain  ada yang ok selepas 10 hari, ada yang selepas 30 hari dan ada yang mengambil masa yang lama. Macam kereta yang rosaklah bukan semua rosak yang sama kan , ada yang rosak sikit, ada yang rosak banyak dan ada yang perlu dioverhaul…

 

Ramai di antara wanita yang berjeragat mengalami sembelit, susah nak buang air. Dalam masa 1 minggu hanya 1-2 kali sahaja dapat membuang, terpaksa minum ubat pelembut najis dan macam-macam suplemen. Usus menjadi tidak sihat, usus kotor dengan kesan-kesan makanan yang terlekat didinding usus. Bila Usus kotor toksin akan bertambah dan akan bertumpu ke hati (liver), ini akan mengakibatkan hati bekerja keras untuk membuang toksin. Mana laratkan kerja sorang diri dah tu bertimbun toksin, jadi ada yang tak dapat dibuang oleh hati dan timbul ke muka menjadi jeragat.

 

Sangat-sangat disarankan untuk mengambil SSQ-3 Natural Detox & Fat Burner untuk mencuci usus, selain dari mencuci usus SSQ-3 boleh membantu membakar lemak, mengempiskan perut dan menurunkan berat badan.

Advertisements

Tips Hapuskan Jeragat Guna Lemon dan Madu

Posted on

Tips Hilangkan Jeragat Mengguna Lemon dan Madu

Anda perlukan

  • 1 biji lemon
  • 2 sudu madu asli

Persediaan

Potong lemon nipis-nipis dan campur dengan madu

Waktu Rawatan

15 minit

Kaedah

  • Perah lemon dan kumpul jusnya
  • Campurkan jus lemon bersama-sama madu dan sebatikan
  • Sapu campuran ini ke kawasan yang terjadi jeragat
  • Tunggu selama 15 minit
  • Cuci muka dengan air suam

Kekerapan

2 kali sehari sehingga ternampak kesannya

Mengapa Lemon Boleh Membantu

Jus lemon adalah agen pengelupasan semulajadi dan madu akan bertindak sebagai pelembab. Bahan-bahan ini akan bertindak memudarkan jeragat. Lemon amat kaya dengan sumber vitamin C, dan juga mengandungi bahan antioxidant yang sangat hebat untuk menjadi pelindung kulit dari sinaran UV yang akan merosakkan kulit.

sekiranya ingin mendapat kesan yang lebih bagus pengambilan SET JERAGAT HOMEOPATHY seperti #SetJeragatSMFtablet SMF Tablet ( Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria)  atau #SetJeragatSMFdrop SMF Drop akan mempercepatkan proses menghilangkan kesemua jeragat. Sekiranya anda berumur lebih 45 tahun #SetJeragatADF ADF (Ashwagandha, Damiana dan Fragaria) atau #SetJeragatAADF AADF (Aswagandha, Arnica, Damiana dan Fragaria)  sangat-sangat membantu kerana ia mempunyai remedi untuk menstabilkan H0RM0N.

Sekiranya anda mengalami SEMBELIT yang kronik, untuk mempercepatkan proses menghapus jeragat anda perlu DETOX dan CUCI USUS. SSQ-3 Natural Detox Formula adalah pilihan yang terbaik untuk detox dan cuci usus.

Usus Tidak Sihat Penyebab Utama Masalah Kulit

Sering kali masalah kulit seperti;

  • Jeragat
  • Jerawat
  • Bisul
  • Ruam
  • Kulit kelihatan kusam
  • Eczema
  • Psoriasis
  • Kulit bersisik

Adalah berkaitan kesihatan usus yang tidak sihat. Simptom seperti;

  • Sembelit
  • Kembung perut
  • Kerap sendawa
  • Panas ulu hati
  • Sakit kepala atau migraine
  • Resdung
  • Cepat letih
  • Susah tidur malam (insomnia)

Inginkan dapat harga promosi diskaun sebanyak 15%?  Whatsapp ke 019-257 00 23 atau klik link ini untuk laman web kami SELL2u.MY

Apa Salah Saya Muka Penuh Jeragat?

Posted on

Apa Salah Saya, Jeragat Tumbuh di Muka?

Jeragat tidak bersalah dan anda juga tidak bersalah, semua tidak bersalah, so janganlah buat diri anda stress memikirkan sangat mengenai apa salah anda sehingga jeragat naik dimuka. Allah tidak kejam pada hamba-Nya so jika terjadi sesuatu ada hikmah disebaliknya. Berusaha dan terus berusaha untuk kembali cantik dan sihat juga. Anda akan diberi ganjaran oleh Allah swt. Mengapa perlu stress? Jika anda terbaca artikel sebelum ini, stress juga adalah di antara punca-punca jeragat naik ke muka?.

 

Jeragat memang sukar untuk dirawat, itu adalah fakta. Jika jeragat mudah dirawat sudah semestinya terdapat jaminan 100% berkesan dan wang akan dikembalikan jika tidak berhasil. Pakar-pakar kulit juga tidak berani untuk memberi jaminan jeragat akan sembuh 100% . Walaupun teknik laser, meluntur (bleaching) dan pengelupasan di katakan diantara teknik rawatan jeragat yang sangat berkesan, terbukti hanya selepas membuat rawatan, muka pesakit akan bersih, gebu dan cerah, walaubagaimana pun selepas 1-2 minggu jeragat akan tumbuh semula. Teknik-teknik ini walaupun dikatakan berkesan tetapi hanya untuk sementara sahaja.

Rawatan Laser

 

80 Peratus Jeragat Berpunca Dari Perubahan Hormon

 

Bagi setiap wanita hormon adalah segalanya, dan tidak hairanlah jika wanita merupakan insan ciptaan Allah yang sangat unik. Jeragat pada usia yang mula menginjak senja akan menambah tekanan perasaan yang boleh menjurus kepada gangguan sistem tubuh, emosi dan seterusnya akan menjadi tekanan perasaan seterusnya menjadi kemurungan. Kesihatan wanita bergantung kepada kesimbangan hormon di dalam tubuh seperti estrogen dan testosterone. Estrogen dan testosterone sangat mudah terjejas sekiranya emosi tertekan.

Lebih 80% wanita yang mengambil produk homeopati apabila ditemubual secara ringkas akan menunjukkan indikasi bahawa wanita tersebut mengalami gangguan hormon seperti kitaran haid yang tidak teratur, sengguggut yang teruk, mengambil pil hormon menghalang kehamilan atau pil hormon untuk kehamilan dan pil pengganti hormon selepas menopause.

Rawatan Pengelupasan

Wanita yang berumur 45 tahun ke atas yang mengalami jeragat,  kebiasaannya yang pernah melahirkan anak secara normal atau cesarean, mengambil pil hormon kawalan kelahiran (pil perancang), menghidap kencing manis dan darah tinggi, mengambil pil pengganti hormon sekiranya telah menopause, mengalami obesiti, kadar kolesterol yang tinggi dan mengambil pelbagai ubat-ubatan dari umur remaja sehingga kini.

Wanita yang berumur 45 tahun ke atas terutama yang berkarier, akan berbelanja besar untuk kelihatan cantik, dan akan mengguna pelbagai bahan kosmetik untuk memudar atau menghapus jeragat. Mereka tidak sedar bahawa jeragat adalah berpunca dari masalah yang tidak terfikir oleh mereka. Jika mengambil suplemen pun, mereka akan hanya bertumpu kepada kecantikkan kulit tetapi kesihatan dalaman akan diabaikan. Paling malang produk yang diharapkan untuk kembali cantik, tetapi produk tersebut hanyalah impian yang tidak menjadi kenyataan.

Anda tidak bersalah kerana jeragat tidak mengira anda siapa dan di mana, pangkat, darjat atau status kehidupan anda.

Tersilap Pilih Produk Muka Menjadi Semakin Teruk

Hairan hingga kini masih ramai yang mengguna krim walaupun terdapat banyak kes mengenai muka yang rosak akibat penggunaan krim yang memutihkan muka. Krim, Serum, minyak patitoner, sabun dan banyak lagi aplikasi facial luaran yang tidak menjadi. Mengapa aplikasi luaran tidak berjaya tetapi hanya memutihkan?

Remedi Homeopathy Adalah 100% Dari Bahan Natural

 

Ramai yang percaya jeragat boleh dihapuskan dengan hanya guna krim, serum atau minyak pati, anggapan itu salah kerana jeragat amat berbeza dari penyakit kulit lain seperti jerawat, eczema, ruam-ruam atau bisul. Promosi dan testimonial telah membuat ramai pengguna terus tertipu, bukan nak mengata tetapi ini adalah fakta. Jika 10 pembeli yang membeli produk rawat jeragat homeopathy – 9 orang dari pembeli tersebut telah mengguna produk-produk seperti krim, serum dan minyak pati. 90% dari mereka amat kesal kerana mengguna produk yang dijanjikan boleh memutihkan dan boleh menghilangkan jeragat.

 

Kenapa krim, serum dan applikasi luaran tidak berjaya menghapus jeragat? Jika hendak tahu kita perlu mengenali jeragat, seperti jika ingin mencari calon suami atau isteri kita perlu mengenal hati dan budi luar dalam calon pilihan kita, jika tidak kita akan menyesal seumur hidup. Begitu juga jerawat yang mempunyai beberapa kategori;

Jeragat dan jenis jeragat

 

  • Epidermal

Epidermis adalah lapisan atas kulit. Melanin yang dikeluarkan secara banyak akan terjadi di lapisan atas kulit

 

  • Dermal

Lapisan dalam kulit dipanggil Dermis, oleh itu melanin akan berada dilapisan bawah epidemis.

 

  • Mix atau campuran

Melanin akan terjadi di kawasan epidermis dan dermis

 

 

99% jeragat adalah jenis DERMAL, jeragat yang terjadi di bawah kulit. Sebagai contoh jika anda menyapu krim di muka, ini  bermakna anda seolah-olah menyapu kotoran di atas meja yang berpelapik, sebaliknya kotoran di bawah pelapik meja tersebut. Pelapik meja itu akan bersih tetapi di bawah pelapik masih terdapat kotoran. Ia adalah kerja sia-sia, buang masa dan buang duit!

 

Ada juga yang mempertikaikan fakta ini, sebagai contoh ada seorang pembeli yang tetap ingin mengguna krim dan serum, katanya kawan dia telah berjaya menghilangkan jeragatnya. Berjaya bagaimana? Adakah kawan sipembeli tersebut mengguna krim pengelupasan? Jawapannya adalah “ya”. Saya memberi masa 1 bulan kepada pembeli tersebut, jika lepas sebulan kawannya masih cerah, gebu, mulus bak telur dikupas, saya akan mengiktiraf produk tersebut dan saya sendiri akan menjadi agen. Kalau bagus apa salahkan kita share sesama untuk sesama cantik kann. Malangnya dia terus menyepi selepas itu.

Penulis tidak ingin menjatuhkan atau memburukkan mana-mana rawatan atau produk, tetapi penulis ingin memesan sebelum memilih untuk membeli sesuatu produk kalau boleh sila pastikan bahan-bahan terlebih dahulu. Sebaik-baiknya bebas dari bahan hydroquinone, merkuri dan lain-lain. Homeopathy adalah produk yang bebas dari bahan-bahan merbahaya, ia merawat dari punca masalah dan menjadikan sistem tubuh lebih kuat untuk melawan setiap serangan penyakit. Jika pembaca ingin mendapatkan nasihat jangan malu-malu untuk whatsapp penulis ke 0192570023, konsultasi adalah PERCUMA, produk aje yang kena beli hehehe…..

AADF Jeragat Hilang dan Tubuh Pun Semakin Gebu

Posted on

Set AADF

Wanita dicipta Allah sebagai makhluk sangat indah ciptaan-Nya dan tidak ada manusia yang mampu mencipta sistem tubuh wanita yang sangat komplek, terdiri dari sistem tubuh yang berbeza berbanding lelaki. Bermula dari awal akil baligh sehingga menopause, hormon adalah rakan baik dan juga musuh utama wanita. Jeragat walaupun ramai saintis mengatakan ia berpunca dari sinaran uv matahari tetapi hormon adalah penyebab jeragat mula timbul di muka.

Di Negara yang beriklim sejuk terdapat perkhidmatan “tanning booth” untuk mendapat kulit yang agak gelap atau bagi mereka yang berkemampuan akan datang melancong ke Negara beriklim tropika dan berjemur dibawah panas sinaran matahari. Kesemua aktiviti ini adalah untuk meningkatkan kadar pigmentasi ditubuh mereka. Mereka akan berbangga sekiranya tubuh mereka kelihatan lebih kehitaman berbanding teman mereka yang kelihatan putih dan pucat.

Set Jeragat AADF untuk Diminum, 10 Titis Terus Ke Dalam Mulut, Kemam Sebentar dan Telan. (1 titis seperti di gambar)

Di Malaysia Negara tropika adalah sebaliknya, ramai di antara kita ingin kelihatan lebih cerah, lebih putih seperti artis K-POP. Krim kosmetik bertoksik yang mengandungi hydroquinone atau mercury untuk mencerahkan kulit sangat laris satu ketika dahulu sehingga terdapat kes di mana muka pembeli menjadi melecur dengan teruk baharulah di war-warkan mengenai betapa bahayanya produk-produk tersebut. Sehingga kini masih terdapat produk yang bertoksik kerana permintaan untuk kelihatan lebih putih tidak pernah ada penghujungnya. Produk pengelupasan kulit akan memusnahkan lapisan epidermis atau lapisan atas kulit yang bertindak sebagai ;

  • Lapisan kalis air
  • Penapis sinaran UV

Wanita Berkarier, Stress Dan Jeragat

Saban hari wanita-wanita moden yang berkarier akan mengalami depresi dan stress yang teruk. Bebanan tugasan di tempat kerja, karenah bos-bos dan masalah di rumah yang memeningkan kepala akan menjadikan wanita-wanita yang bekerja di organisasi awam atau swasta akan menjadi pemarah dan baran. Mereka akan menjadi lebih skeptikal terhadap pelbagai perkara dan menjadi lebih cerewet berbanding sebelumnya. Tanpa disedari hormon cortisol (hormon akibat stress) telah meningkat dan jeragat pun semakin menebal.

Jeragat yang terjadi dimuka tidak akan menjadikan seseorang itu merasa gatal, pedih atau bernanah seperti yang di alami oleh pesakit yang mempunyai jerawat. Jeragat dan jerawat adalah berbeza tetapi persamaan di antara kedua-dua penyakit ini ialah terjadi di muka, amat jarang jeragat dan jerawat terjadi di bahagian tubuh.

Pakar kulit perubatan moden mengklasifikasikan jeragat sebagai masalah kosmetik. Masalah kosmetik bermaksud masalah yang memerlukan rawatan membenam, membuang dan menghakis segala yang tumbuh di muka. Perubatan moden tidak mempunyai ubat-ubat untuk menghapus jeragat kecuali ubat-ubat yang mengandungi inhibitor yang akan supresi (menahan) proses semulajadi tubuh untuk menghalang lebihan melanin yang terhasil di melanocytes.

Stress atau tekanan perasaan sering melanda pesakit yang terjadi jeragat di wajahnya. Stress akan bertambah berlipat kali ganda sekiranya pesakit itu akan berhadapan dengan orang ramai setiap hari seperti pekerja di kaunter, pegawai pemasaran, cikgu, pensyarah dan lain-lain.

Jika tersilap pilih kosmetik akibatnya sangat teruk dan memudaratkan

Tanpa disedari tubuh kita akan mengalami “wear and tear“, seperti alat mekanikal yang akan mengalami masalah setelah digunakan secara rutin setiap hari. Sebagai contoh alat mekanikal seperti kereta yang berumur lebih 5 tahun yang akan mula merosot prestasinya. Perlu diserbis, ditukar alat ganti dan diberi penjagaan enjin yang lebih rapi berbanding kereta yang baru.

Begitu juga manusia apabila umurnya semakin meningkat, terutama kepada wanita yang berkahwin dan telah  melahirkan anak sehingga mengakibatkan banyak saraf-saraf mengalami kerosakkan, mengambil ubat-ubatan seperti pil-pil kawalan kehamilan, penggunaan bahan-bahan kosmetik dan bekerjaya serta sering mengalami stress secara rutin.

Puan Anne (bukan nama sebenar), sebagai contoh yang telah hampir berputus asa untuk merawat jeragat yang semakin menebal di wajahnya. Puan Anne telah “terjumpa” set AAD dan AADF apabila membuat carian di internet, merasa sedikit kenyakinan dengan artikel yang dibaca, Puan Anne telah menjawab seperti di bawah;

  1. Jeragat kelihatan sedikit demi sedikit dan semakin menebal selepas 1 tahun.
  2. Berumur 45 tahun
  3. Berkahwin, telah melahirkan anak seramai 5 orang
  4. Mengambil pil perancang dan telah berhenti sejak 1 tahun lepas.
  5. Pernah melahirkan anak pertama dengan kaedah cesarean.
  6. Mengguna produk pengelupasan
  7. Period tidak teratur dan mood selalu berubah (mood swing)
  8. Tidak menghadapi masalah sembelit

Sejak 1 tahun lepas jeragat sudah mula kelihatan di kedua-dua pipi, atas hidung dan bibir. Pada permulaannya jeragat agak pudar tetapi semakin jelas sehingga bedak “BB” pun sudah tidak mampu menutup jeragat dimuka.

Puan Anne tidak memerlukan krim atau sabun tetapi dia memerlukan suplemen yang boleh membantu kecelaruan hormon, tekanan di rumah dan di tempat kerja dan merawat saraf-saraf yang semakin merosot fungsinya.

Arnica 30, Ashwagandha Q, Damiana Q dan Fragaria adalah remedi yang sangat hebat untuk saraf-saraf, mengawal tekanan perasaan dan kecelaruan hormon yang terjadi apabila umur semakin meningkat.

AADF Menjadi Penyelamat

Setelah mencuba pelbagai krim, sabun dan pelbagai kolagen, sepatutnya  jeragat akan hilang atau pudar, tetapi sebalik jeragat semakin menjadi-jadi. Puas mencari solusi akhirnya Puan Anne (bukan nama sebenar) telah mencuba set AAD dan seterusnya set AADF.

Bulan pertama – kesan-kesan jeragat di muka, hidung dan pipi sudah berkurangan lebih 60%, sewaktu kitaran haid kesakitan senggugut berkelurangan dari sebelum ini.

Bulan kedua – Kesan-kesan jeragat sudah mula berkurangan lebih 80%. Terasa tubuh semakin ringan dan lebih bertenaga malah suami komen tubuh semakin gebu.

Bulan ketigaKesan-kesan jeragat berkurangan hampir 95%, tubuh merasa lebih bertenaga, emosi semakin tenang  dan kitaran haid mula teratur. Kulit muka semakin cerah dan gebu selepas mengambil Fragaria vesca 30.

Testimoni Puan Anne

Homeopathy Bukan Ubat Tetapi Suplemen 100% Dari Bahan Semulajadi

Homeopathy bukan ubat dan bukan bahan kosmetik, tetapi adalah bahan yang terdiri dari bahan-bahan yang amat selamat. terdapat sesetengah pihak mengatakan remedi homeopathy hanya air kosong atau tablet manis yang sedap tetapi tidak ada kesan ubat langsung. Mereka tidak dapat mengesan bahan-bahan yang mereka boleh buktikan sebagai ubat. Mereka telah mengkaji di dalam makmal walaubagaimana pun mereka hanya mendapat keputusan ND (not detected atau tidak dapat dikesan).

Admin tidak menyalahkan mereka 100% kerana mereka tidak mengkaji homeopathy secara ilmiah tetapi mereka hanya mengkaji untuk mencari keburukkan semata-mata. Sekiranya ingin merawat, setiap perawat sebaik-baiknya akan menerima sesuatu yang mampu memulihkan pesakit. Terdapat ramai doktor-doktor konvensional yang berfikiran terbuka dan positif telah mengabungkan remedi homeopathy bersama-sama ubat-ubat konvensional mereka dan hasilnya sangat menakjubkan. Remedi homeopathy adalah selamat untuk diambil bersama-sama ubat-ubat klinik dan hospital.

Begitu juga pengamal homeopathy tidak seharusnya hanya homeopathy semata-mata, pengamal homeopathy juga tidak seharusnya mengabaikan nasihat doktor bertauliah. Doktor bertauliah diberi lesen untuk mendiagnos pesakit dan dari nasihat doktor bertauliah para pengamal homeopathy boleh memberi tambahan suplemen remedi homeopathy untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Begitu juga artikel ini bukanlah bersifat mendiagnos pesakit, ia hanya suplemen yang telah berjaya memberi kesan yang sangat diharap pesakit jeragat iaitu jeragatnya hilang dan selamat tanpa kesan sampingan. Cadangan suplemen remedi homeopathy ialah hasil dari diagnos doktor bertauliah yang admin ambil dari pesakit dan cadangkan set-set jeragat yang sesuai, hasilnya amat menakjubkan.

Sekiranya berminat untuk membuat pesanan sila Whatsapp ke 019-257 0023 untuk mendapat harga promosi sempena nak puasa ni. Whatsapp dengan kod AADF dan insya Allah admin akan jawab dengan seberapa pantas yang boleh.

Remedi Homeopathy Untuk Mudah bersalin

Posted on

Ubat Mudah Bersalin – Easy Delivery, Selamat dan Berkhasiat

 

Sapa yang tak takut nak menghadap di labor room, wanita sekental mana pun pasti akan risau apabila memikirkan due date sudah semakin hampir. Paling rasa gerun bagi bakal ibu yang mengandung anak sulung. First time la kan dan si abang pun mesti “blur” tetapi mesti terselit perasaan risau di hati kerana bersalin dan komplikasinya boleh membawa maut!

 

Secara tradisional terdapat pelbagai petua orang tua turun temurun dan paling terkenal ialah selusuh mengguna Akar Fatimah disertai dengan ayat-ayat Al-Quran. Secara saintifik memang tidak pernah dibuat kajian tetapi secara kepercayaan air selusuh sudah sebati bagi orang Melayu.

 

Homeopathy adalah perubatan yang di asaskan oleh orang Jerman bernama Hahnemann seorang doktor yang tidak bersetuju dengan kaedah rawatan perubatan yang agak “ganas” pada waktu itu. Hahnemann mengguna tumbuh-tumbuhan dan mengguna kaedah dos nano (kecil) dan “serupa menyembuh serupa” (Like cures like).

 

Di mana Hahnemann mendapat panduan untuk memulakan perubatan homeopathy?, sudah mestinya dari pakar botani Islam terkenal Abu Muhammad Abdallah Ibn Ahmad Ibn al-Baitar Dhiya al-Din al-Malaqi (ابن البيطار‎). Namun salah satu ilmuwan Muslim terbaik yang pernah ada ini lebih dikenal sebagai Ibnu Al-Baitar/Al-Baytar. Dia dikenal sebagai ahli botani (ahli tumbuhan) dan farmasi (ubat-ubatan) pada abad pertengahan. Dilahirkan pada akhir abad 12 di kota Malaga (Sepanyol). Begitu di bidang perubatan, Ibnu Sina adalah bapa perubatan moden juga seorang Islam.

 

Homeopathy dan Remedi Mudah Bersalin

 

Homeopathy mempunyai banyak remedi untuk ibu-ibu hamil dari awal kehamilan sehingga lepas bersalin dan sewaktu berpantang. Artikel ini kita fokus untuk mudah bersalin dulu sebab hanya ada 3 remedi iaitu ;

 

  1. Easy Delivery – remedi biochemic (garam tisu/mineral) yang akan membantu ibu hamil dari awal kehamilan sehingga ke akhir trimester kehamilan. Easy Delivery mempunyai khasiat untuk membantu menguatkan otot-otot pelvic bagi membantu ibu hamil tersebut tenaga untuk meneran. Easy Delivery yang diambil dari awal kehamilan juga mempunyai khasiat mengurangkan simptom alahan sewaktu hamil atau orang kata “morning sickness.

 

 

  1. Caulophyllum 30 – para pengamal homeopathy di Malaysia menggelar Caulophyllum ini sebagai “selusuh homeopathy”. Caulophyllum adalah sejenis tumbuhan yang sangat hebat bagi menguatkan contraction atau induce labour (mempercepatkan proses bersalin), cuma Caulophyllum tidak mempunyai kesan sampingan seperti induce perubatan moden. Remedi ini sangat-sangat disarankan untuk diambil pada 3rd trimester iaitu pada bulan ke 7,8,9
Cimicifuga 100% Homoepathy dan Selamat

Cimicifuga 30 Cimicifuga mempunyai fungsi hampir sama dengan Caulophyllum. Cimicifuga jika diambil bersama-sama Caulophyllum akan memberi tenaga lebihan kepada ibu tersebut dan mengurangkan keletihan, mengurangkan kesakitan sewaktu melahirkan bayi

Lain-lain kelebihan jika amalkan remedi-remedi di atas;

  1. Mampu mengurangkan kedut-kedut atau stretch mark selepas bersalin
  2. Mempercepatkan proses penyembuhan selepas bersalin
  3. Membantu menambah susu ibu
  4. Bayi tidak mudah mendapat demam dan selsema

Kita hanya berusaha dan selebihnya kita berserah pada Allah swt, semua info di atas bukan bertujuan untuk mendiagnos penyakit tetapi adalah info-info yang terdapat di dalam jurnal homeopathy dimana remedi-remedi ini telah digunakan diseluruh dunia. Artikel ini juga tidak bertujuan untuk mengabaikan nasihat dan ubat-ubat yang doktor bertauliah telah prescripsikan.

Rawat Jeragat Guna Homeopathy Lambat Nampak Kesannya?

Posted on

Gebu Selepas 2 Minggu
Gebu Selepas 2 Minggu (Testimoni SMF)

Kawan-kawan tidak percaya remedi homeopathy boleh memberi kesan yang pantas, tetapi yang penting muka saya dah kembali berseri-seri

Memang benar homeopathy akan memberi kesan yang agak perlahan berbanding ubat-ubat hospital. Mengapa begitu? Homeopathy bukanlah ubat tetapi suplemen yang akan bekerja secara menyeluruh, akan membantu sistem tubuh dan sistem antibodi kembali bekerja dengan cekap. Namun terdapat maklumbalas mengenai pesakit yang memaklumkan bahawa kesan penyembuhan sangat cepat. Kesan sepantas 1-2 hari atau 1-2 minggu akan ternampak pada wajah jika berjeragat atau berjerawat dan pelbagai penyakit lagi.

Sebenarnya kesan yang pantas adalah berkait rapat dengan keserasian tubuh, tubuh lebih cepat menerima remedi homeopathy untuk bekerja, beberapa faktor yang memungkinkan kesan pantas boleh dilihat ialah;

  • Mengambil remedi yang sesuai dengan penyakit
  • Kerap mengambil detox untuk menyahtoksik ubat-ubat yang telah diamalkan sebelum ini
  • Mengamal remedi dengan tekun dan disiplin
  • Dengan Izin Allah swt … jangan lupa jika beragama Islam hehe…

Saya ada menerima whatsapp dan email, menceritakan kesan yang pantas dan betapa bersyukurnya mereka kerana set jeragat yang dicadangkan sangat-sangat berkesan dan memberi kesan yang pantas. Di bawah ini diceritakan oleh pembeli yang merasa sangat takjub dengan set SMF Drop dan Arnica 30.

Kawan-kawan semuanya tidak percaya jeragat di pipi dan di bibir saya telah mula pudar 80% selepas 10 hari mengambil set jeragat SMF yang harganya tidak mahal mana pun. Jeragat di muka saya mula-mula naik sedikit di pipi dan di atas bibir selepas melahirkan anak kelima saya, sejak dari itu saya terus mencuba pelbagai produk kerana suami pun mula agak dingin atau pun perasaan saya sendiri. Hubungan saya suami isteri seakan-akan hambar dan tidak ada seri “malam Jumaat” seperti sebelum jeragat naik di muka.

Sudah jenuh saya mencuba pelbagai produk yang harganya mahal-mahal belaka. Krim, sabun, kolagen dan hampir-hampir nak mencuba laser. Mujurlah suami menghalang kerana dia pernah terbaca kesan buruk selepas membuat laser. Lagipun kos untuk membuat laser sangat mahal.

Saya sudah tidak berminat untuk melihat cermin lagi, serius bukan main-main. Jika ingin mengguna cermin saya hanya guna cermin untuk melihat sama ada tudung saya ok atau tak sahaja. Saya akan menyapu bedak tebal-tebal untuk menutup jeragat saya yang semakin hari semakin menebal. Saya mula mengguna mekap tebal berbanding sebelum ini demi untuk menutup jeragat. Serius penat, kecewa dan rasa rendah diri, saya menjadi cepat marah dan cepat merajuk.

Kalau dulu saya cukup yakin dengan penampilan saya, saya seorang yang ceria dan kerap bertemu pelanggan kerana saya bekerja di bidang pemasaran. Tidak kekok untuk berada di atas pentas atau berjumpa sesiapa sahaja. Kini kenyakinan diri mula jatuh ke tahap paling rendah, saya akan berjumpa pelanggan di tempat yang tidak terang atau sebelah malam. Saya stress dengan keadaan muka saya, sudah rasa seolah-olah dah dah  give up sangat.

Entah macam mana satu hari saya search di internet, ubat jeragat berkesan dan selamat, dalam carian tersebut terdapat set jeragat homeopathy berkesan, selamat dan tanpa kesan sampingan. Pada mulanya saya andaikan semua itu hanyalah gimik pemasaran penjual tersebut sahaja. Saya terus membaca dan tertarik dengan satu komen dan gambar seorang pembeli yang mukanya menjadi hitam dan kusan tetapi telah ok selepas 2 minggu mengguna set jeragat homeopathy. Selepas dah khatam membaca dan berfikir apa salahnya mencuba, harga set jeragat homeopathy pun sangat murah dan tidak ada bahan-bahan bahaya, saya pun memesan set SMF Drop dan Arnica 30.

Selepas 2 hari pesanan pun tiba, tak sabar nak mencubanya. Muka saya tidaklah seteruk seperti testimoni yang saya baca tu dan harapan saya kembali cantik semakin cerah. Selepas 2 hari saya mengamalkan set SMF dan Arnica 30, terasa tubuh agak ringan dan bertenaga. Bila saya sentuh kulit muka terasa lebih lembut dan moist, jelling-jeling cermin terasa jeragat agak pudar… ahh hanya perasaan saya je ni, mana boleh remedi homeopathy beri kesan cepat macam ni.

Selepas 10 hari suami saya menegur mengenai muka saya, suami kata muka saya semakin berseri, jeragat dah kurang. Eh biar betul atau suami saya sengaja nak jaga hati saya jer?. Bila sampai di pejabat kawan saya pun tegur, jeragat dah pudar dan produk apa yang saya guna. Bila saya beritahu guna set jeragat homeopathy mereka seolah-olah tidak percaya. Mereka kata ubat homeopathy lambat dan mustahil dalam 10 hari guna dan pudar 80% jeragat saya.

Mereka agak saya buat rawatan kosmetik atau laser tapi tidak ada kesan-kesan seperti kulit mengelupas dan merah kemerahan seperti kebiasaannya bila membuat rawatan kosmetik atau laser. Malas nak menerangkan lebih lanjut, lagi pun saya bukanlah faham sangat nak terang lebih-lebih, saya pun keluarkan set SMF Drop dan Arnica 30 dan tunjuk kepada kawan-kawan. Mereka agak skeptical melihat botol-botol hanya air dan kesannya sangat cepat memudarkan jeragat saya. Saya hanya tersenyum dan berkata jika ragu-ragu order dan cubalah, baru tahu berkesan atau tidak!.

 

Nota : Artikel ini bukanlah berdasarkan kajian tetapi penceritaan semula oleh pembeli yang sangat berpuas hati, setiap individu tidak sama dari semua segi seperti simptom dan karakter. Artikel ini juga bukanlah sebagai nasihat perubatan, dan jangan sesekali mengabaikan nasihat doktor yang bertauliah.

Jeragat Berpunca Dari Pil Perancang

Posted on

Jeragat Naik Bila Berhenti Ambil Pil Perancang

Pil Perancang
Pil Perancang

Bila bersembang di kedai mamak terkeluar cerita mengenai pil perancang. Ada sorang kawan  menceritakan dia terpaksa ke klinik 24 jam untuk mendapatkan bekalan pil perancang, kalau tidak malam tu kena kensel segala aktiviti beramah mesra mereka. Akibat kos sara hidup yang tinggi pasangan suami isteri tersebut terpaksa merancang untuk tidak melahirkan anak, kerana pada masa itu mereka telah mempunyai 3 orang cahaya mata. Walaupun mengetahui kesan sampingan masa panjang mereka tetap mengamalkan pil perancang selama lebih 5 tahun sehingga mereka bercadang untuk mendapatkan seorang lagi baby.

Kesan sampingan akan terjadi apabila umur mula meningkat dan paling kerap terjadi ialah jeragat. Kenapa jeragat naik bila berhenti mengambil pil perancang?, saya cuba terangkan secara mudah di fahami;

  • sewaktu mengambil pil perancang tubuh wanita itu akan dikawal oleh pil perancang.
  • Sistem tubuh akan dikawal (seperti timer) menentukan tarikh kitaran haid dan juga mengawal kadar hormon estrogen dan progesterone pada kadar sepatutnya.
  • Selepas berhenti mengambil pil perancang, tubuh seseorang itu seolah-olah terlupa untuk bekerja (kerana sebelum ini pil perancang yang membuat kerja) , agak lambat menyesuaikan keadaan, maka terjadilah kecelaruan sistem hormon estrogen dan progesterone. Akibat dari kacau bilau ini, jeragat pun muncul sebagai petanda sistem tubuh tidak berada pada tahap memuaskan.
Hormone Estrogen
Hormone Estrogen

Pengambilan pil perancang (oral contraceptives) agak jelas diperkatakan sebagai punca terjadinya jeragat walaupun tidak ada sejarah di dalam keluarga yang mengalami jeragat. Kerap kali wanita yang mengambil pil perancang akan dinasihatkan untuk berhenti mengambil pil perancang jika terjadi jeragat secara tiba-tiba selepas mengambil pil perancang.

Hormon Progesterone
Hormon Progesterone

Pil perancang adalah satu cara klasik bagi wanita untuk mencegah kehamilan. Terdapat banyak kaedah yang berbeza kawalan kelahiran seperti kondom, suntikan dan pil perancang hormon. Secara umumnya di Malaysia disebut pil perancang yang boleh di dapati over the counter (otc) di pharmasi yang telah diamalkan sejak puluhan tahun yang lampau. Pil perancang mempunyai kesan sampingan yang boleh dikatakan agak panjang senarainya termasuklah terjadinya jeragat.

Hormon mempunyai kesan yang amat penting untuk kesihatan setiap wanita. Hormon seksual wanita, estrogen dan progesterone sangat penting untuk kesuburan sistem reproduksi wanita, ianya melibatkan kitaran haid sehingga ke proses wanita itu mengandung sehingga menopause. Hormon juga mempengaruhi emosi, paras tenaga, berat badan, mood dan sehingga kepada masalah kulit pun akan terjadi akibat dari masalah hormon seperti terjadinya jeragat dan jerawat.

Anatomy Jeragat
Anatomy Jeragat

Hormon mempengaruhi wanita semasa dan selepas kehamilan. Sebagai contoh jika mereka berhenti mengambil pil perancang, untuk hamil, untuk penyusuan, dan selepas itu kembali kepada pil perancang untuk mengawal kelahiran semula. Proses pengambilan pil perancang akan mempengaruhi sistem hormon mereka sehingga ke peringkat perimenopause atau menopause. Proses mengambil hormon kawalan kelahiran akan mencetus jeragat atau melasma kerana wanita sangat sensitif terhadap perubahan hormon estrogen dan progesterone di dalam tubuh.

90% wanita yang berhenti mengambil pil perancang akan terjadi jeragat. Jeragat tejadi kerana sistem tubuh belum menyesuaikan diri untuk bertindak sendiri untuk mengawal hormon. Sepanjang tempoh wanita itu mengambil pil perancang sistem hormon dikawal oleh pil perancang. Sistem tubuh akan mengalami kecelaruan apabila pengendali hormon sudah tidak lagi berada di dalam sistem tubuh dan  seterusnya mengaktif melanocytes untuk mengeluarkan melanin (pigmen hitam) dengan kuantiti yang banyak dari biasa.

Punca-Punca Terjadi Jeragat
Punca-Punca Terjadi Jeragat

Jeragat tidak mengenal umur tetapi majoriti yang mengalami jeragat adalah wanita, dan sangat jarang terjadi kepada lelaki. Majoriti mendapat jeragat adalah wanita yang berumur lebih 35an. Walaubagaimana pun jeragat tidak memilih “mangsanya” , terdapat wanita yang berumur 20an yang mukanya ditumbuhi jeragat kerana pernah mengambil pil perancang.

Sepia 200 dan Fragaria
Sepia 200 dan Fragaria

Rawatan Homeopathy Untuk Jeragat Yang Berpunca Dari Masalah Hormon

Homeopathy mempunyai remedi yang hebat jika sesuatu penyakit itu berpunca dari hormon. Sepia 200, Damiana Q dan Ashwaganda Q adalah remedi yang sangat hebat. Sebagai contoh Sepia 200 di gelar “women’s wonder remedy” yang mampu merawat pelbagai masalah wanita seperti haid tidak teratur, senggugut dan lain-lain.

Fragaria dan Melasma Free
Fragaria dan Melasma Free

Damiana Q dan Ashwagandha Q (Indian ginseng) merupakan tonik hebat sistem tubuh yang terganggu. Kedua-dua remedi ini juga sering digunakan sebagai aphrodisiac atau untuk stamina seksual untuk wanita dan lelaki. Ekstrak tumbuhan ini kaya dengan pelbagai bahan-bahan hebat seperti antioxidant yang berfungsi menghalang unsur-unsur negatif untuk merosakkan sistem tubuh terutama sel-sel kulit yang sensitif seperti kulit muka, secara mudahnya antioxidant ini adalah untuk “awet muda”.

20160408_103416

Walaubagaimana hebat pun sesuatu ubat itu,  yang paling dititikberatkan ialah kesan sampingan yang akan ditinggalkan oleh ubat tersebut. Remedi homeopathy bukan ubat kerana tidak mempunyai kesan ubat seperti bahan kimia, dadah, untuk merencat (inhibitor) dan penggalak sintetik atau yang bertoksik. Remedi homeopathy diminati ramai kerana tidak mempunyai kesan sampingan dan selamat untuk dicuba.

Sekiranya ingin mendapat maklumat lanjut seperti konsultasi remedi yang sesuai dengan jeragat anda sila whatsapp ke 0192570023

Merawat Jeragat vs Jerawat Sama Tapi Tidak Serupa

Posted on

Jeragat vs Jerawat

Satu titis dikira mengikut seperti digambar tetapi ramai pengguna yang tersilap
Remedi untuk diminum atau cecair lebih cepat menyerap ke dalam tubuh

Homeopathy memahami jeragat secara mendalam bukan hanya sekadar mengenali secara luaran. Hasil dari soal jawab setiap kali pembeli yang berminat untuk membeli set-set jeragat adalah corak jawapan yang hampir sama bagi kebanyakkan wanita iaitu berkaitan hormon. Sebagaimana yang diketahui umum hormon adalah sahabat dan juga musuh bagi setiap wanita.

Walaupun jerawat juga dikaitkan dengan perubahan atau ketidakstabilan hormon, tetapi secara fakta jerawat dan jeragat adalah dua penyakit yang berbeza, walaupun kedua-duanya tumbuh dimuka dan tubuh. Persepi membuang jeragat dengan krim seperti merawat jerawat adalah tidak tepat, walaubagaimana pun sabun atau krim mampu membantu dari luar.

Walaubagaimana pun untuk mengatasi jerawat, remedi-remedi seperti Sepia 200 boleh membantu jika jerawat akibat berkaitan hormon. Selain dari itu remedi pencuci darah (blood corrector) seperti Echi-A, Dandelion, Cal Sulph dan Kali Sulph (blood detox) adalah di antara remedi utama untuk jerawat dan juga jeragat.

Set Jerawat
Set Jerawat

Hanya perubatan homeopathy yang menawarkan remedi oral untuk jeragat berbanding rawatan-rawatan konvesional yang lebih bertumpu untuk menghapus jeragat dengan kaedah yang pantas seperti mengguna laser dan bahan-bahan krim bertoksik .

Sebagai contoh Sepia 200 dan Melasma Free adalah remedi yang sangat berkesan untuk mengatasi masalah hormon wanita. Sepia di anggap sebagai remedi khusus untuk pelbagai masalah wanita terutama masalah berkaitan hormon. Fragaria vesca pula membantu membuang toksik yang gagal dibuang oleh hati dan buah pinggang untuk menjadikan kulit lebih bermaya, “flawless” dan cerah.

SET HAPUS JERAGAT SMF DROP
SET HAPUS JERAGAT SMF DROP

Set ini dikenali sebagai  set SMF Drop. Set SMF atau SMFEC adalah sama dari isi kandungan remedinya (ingredient yang sama) . Perbezaannya hanya;

Set SMFEC
Set SMFEC
  • Kuantiti
  • Botol (Botol Fragaria adalah sama untuk semua set)
  • Jenis tablet atau air
Remedi tablet sukrosa yang manis
Remedi tablet sukrosa yang manis

Kesemua remedi ini adalah 100% bahan natural homeopathy tanpa tambahan bahan-bahan lain. Oleh itu remedi-remedi ini perlulah disimpan ditempat yang jauh dari kanak-kanak dan sinaran matahari. Walaupun remedi homeopathy tidak mempunyai kesan sampingan atau boleh membawa maut tetapi remedi-remedi ini perlu disimpan ditempat yang selamat dan tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak sebagai langkah berjaga-jaga.

Jeragat memang sukar untuk dirawat, itu adalah fakta. Jika jeragat mudah dirawat sudah semestinya terdapat jaminan 100% berkesan dan wang akan dikembalikan jika tidak berhasil. Pakar-pakar kulit juga tidak berani untuk memberi jaminan jeragat akan sembuh 100% kecuali teknik laser, meluntur (bleaching) dan pengelupasan. Teknik-teknik ini walaupun dikatakan berkesan tetapi hanya untuk sementara sahaja.

dermal_melasma

Homeopathy dan lain-lain kaedah perubatan dianggap sebagai alternatif kepada alopathy. Rata-rata kes penyakit yang gagal dan biasanya pada peringkat yang sangat kritikal barulah pesakit tersebut mencari perubatan alternatif . Perubatan alternatif dianggap tidak berkesan kerana seringkali merawat kes-kes yang terlalu kronik.

Sebagai contoh kes jeragat atau pigmentasi, kerap kali pesakit yang mengambil set jeragat homeopathy setelah mengguna pelbagai kaedah rawatan perubatan konvensional dan gagal untuk mendapat kesan seperti yang diharapkan. Peratusan pesakit yang mengalami perubahan positif selepas 1-3 bulan mengamal set homeopathy adalah agak tinggi. Walaupun pengamal perubatan moden menggelar homeopathy sebagai pseudoscience (hanya sekadar kepercayaan sahaja dan bukan sains sebenar) tetapi ternyata homeopathy semakin mendapat tempat dihati pengguna kerana kesannya lembut, berkesan, boleh dipercayai dan tidak mempunyai kesan sampingan.

Sekiranya ingin mendapat maklum balas mengenai PROMOSI terkini, sila ke FACEBOOK kami. Selain dari itu boleh mesej di FB ataupun WHATSAPP ke 0192570023;

 

Jeragat dan Wet Dose, Adakah Berkesan?

Posted on Updated on

Wet Dose Rawat Pelbagai Penyakit, Termasuk Demam Denggi dan Jeragat

SET HAPUS JERAGAT SMF DROP
SET HAPUS JERAGAT SMF DROP

Berpuluh tahun sudah tertanam di dalam otak pengguna, sekiranya ubat homeopathy mesti pil manis yang bulat-bulat berwarna putih. Semenjak diperkenal wet dose ramai yang was-was, ok ke teknik ni? Berkesan ke? dan macam-macam soalan yang kerap keluar di mesej whatsapp sampai penat menjawab.

Saya sendiri pun was-was pada permulaan diperkenalkan oleh pensyarah saya Encik Zainul Azmi B Ahmad, kini adalah Presiden, Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia. Beliau memperkenalkan teknik wet dose untuk merawat demam denggi mengguna remedi bernama Eupatorium 200. Kebetulan selepas pulang dari kelas CPD Homeopathy di Segamat, Johor. Jiran sebelah rumah saya disyaki demam denggi dengan simptom pening kepala yang melampau, sakit-sakit sendi, demam panas yang tinggi dan muntah-muntah.

Jiran saya telah ke hospital kerajaan dan menunggu lebih kurang 4 jam sebelum diperiksa oleh doktor dan disuruh pulang kerumah. Doktor berpesan jika mengalami pendarahan barulah dikehendaki datang segera ke hospital. Pihak hospital tidak dapat memberi katil di wad kerana wad telah penuh dengan pesakit. Malangnya sewaktu menunggu di hospital yang ramai adalah muka-muka seperti pendatang bukannya rakyat tempatan memenuhi ruang menunggu di hospital kerajaan. Jiran saya dengan marah menuduh hospital kerajaan lebih utamakan pendatang dari rakyatnya sendiri… itu saya tak berani nak campur…

Teruja dengan ilmu yang baharu sahaja dipelajari, saya pun menyediakan wet dose Eupatorium 200 di dalam 1 botol air mineral 500ml. Saya menyerahkan remedi wet dose tersebut pada sebelah pagi pada pukul 8 pagi. Esoknya pada jam 11 pagi saya terlihat jiran saya di depan pintu rumahnya, duduk termenung dan mungkin masih demam.

benefits-of-papaya-leaf

Tips : Selain remedi Eupatorium 200 di dalam wet dose, jus daun betik adalah remedi yang sangat-sangat membantu untuk mempercepatkan proses menstabilkan semula platelet darah sewaktu serangan demam denggi. Cara penyediaannya ambil daun betik yang tidak tua dan tidak muda, iaitu daun yang berada di tengah-tengah pokok tersebut. Raup daun sahaja dan buang urat-urat daun, lepas tu blender dengan sedikit air dan perah jusnya dengan penapis. Lagi pekat lagi bagus. Boleh dicampurkan dengan madu untuk menghilangkan rasa pahit daun tersebut. Dose ambil 1 sudu besar 1-2x dan sekiranya demam telah reda berhenti dari mengambilnya.

Rupanya dia telah rasa agak sihat, sakit atau pening kepala semakin berkurangan walaupun masih terasa sakitnya. Beliau “lepak” depan pintu disebabkan ingin ambil angin kerana tak larat nak berbaring dari semalam katanya. Saya pun korek-korek rahsia sama ada dia mengambil lain-lain ubat, dan agak terkejut apabila dia maklumkan dia hanya meminum wet dose tu sikit demi sikit sehingga habis dari pagi sehingga tengah malam dan terus tertidur.

Cara-cara menyediakan wet dose
Cara-cara menyediakan wet dose

Bila terbangun pada sebelah paginya beliau terasa agak sihat dan dia sendiri tidak sedar bahawa wet dose Eupatorium tersebut adalah penawar yang meredakan simptom dengginya. Adakah kebetulan sahaja? Saya pun menghubungi pensyarah saya untuk menceritakan pengalaman yang baru saya lalui dan beliau juga memaklumkan bahawa beliau sendiri pun telah berjaya merawat agak ramai pesakit yang disyaki denggi di kawasan rumah beliau. Kesimpulannya wet dose berjaya merawat walaupun nampak mustahil (sekiranya anda disyaki mengalami demam denggi jangan abaikan nasihat doktor bertauliah).

Terbaru remedi untuk merawat jeragat, seperti Sepia 200, Melasma Free, Fragaria dan Arnica juga dicadangkan untuk mengguna kaedah wet dose. Hasilnya ramai yang memberi maklum balas hasilnya agak mengujakan dengan kesan yang agak pantas untuk memudarkan jeragat. Walaupun kesannya berbeza di antara setiap individu, kesan paling pantas pernah diberi oleh pembeli ialah selepas 2 minggu mengguna set jeragat dengan kaedah wet dose.

Perubahan yang terjadi selepas 2-4 minggu. Setiap individu adalah berbeza untuk mendapat perubahan seperti testimoni ini hanya mengambil masa 2 minggu
Perubahan yang terjadi selepas 2-4 minggu. Setiap individu adalah berbeza untuk mendapat perubahan seperti testimoni ini hanya mengambil masa 9 hari.

Sebagai contoh sekiranya Arnica 30 atau Fragaria Vesca 30, hanya 5-10 titis dicampur kedalam air mineral yang saiznya 500ml dan dibuang sedikit lebih kurang 1 inci untuk memberi ruang sewaktu campuran dibuat. Selepas itu di “succuss” atau dihentak ke tapak tangan sebanyak 5-6 kali dengan kuat sehingga ternampak buih-buih terjadi. Bayangkan hanya 5-10 titis remedi di dalam air sebanyak  480ml, secara amnya sudah semesti kesan remedi tersebut sudah hilang sama sekali tetapi sebaliknya ini adalah kehebatan konsep wet dose homeopathy yang akan bertindak dengan lebih efisien sekiranya dosnya menjadi lebih kecil.

Wet dose di dalam botol air mineral
Wet dose di dalam botol air mineral

Set jeragat yang paling efisien dan telah mendapat feedback yang sangat-sangat positif ialah Set SMF sama ada yang tablet manis atau cecair. Set SMF atau SMF Drop (semua cecair) telah berjaya membantu wanita-wanita berjeragat kembali tersenyum riang.

 

Air Atau Tablet Lebih Bagus? Untuk Rawat Jeragat

Posted on

SET HAPUS JERAGAT SMF DROP
SET HAPUS JERAGAT SMF DROP

Merawat Jeragat Dengan Remedi Cecair Atau Tablet Manis, Yang Mana Satu Lebih Berkesan?

Keberkesanan remedi homeopathy sangat subjektif dan kerap kali agak sukar untuk menentukan yang mana satu lebih berkesan sama ada “liquid form” atau “dry pallets” (tablet manis atau tanpa pemanis). Remedi homeopathy terdapat di dalam bentuk cecair, tablet dan serbuk.

Paling jarang diamalkan adalah di dalam bentuk serbuk dan boleh dikatakan tidak ada pengilang yang mengeluarkan remedi di dalam bentuk serbuk kerana prosesnya agak rumit dan memerlukan mesin yang canggih dan mahal.

Paling mudah untuk menyediakan remedi homeopathy ialah di dalam bentuk tablet atau cecair. Persoalannya yang mana satu lebih berkesan?. Jika para peminat homeopathy pernah membaca sejarah perubatan homeopathy, pengasasnya Dr. Hahnemann pada awal penemuan remedi homeopathy dan mencuba keberkesannya adalah melalui remedi yang dicampur di dalam air.

Banyak remedi yang rekod dan dijournalkan di dalam Materia Medica iaitu buku rujukan perubatan homeopathy yang mencatitikan lebih lapan ribu remedi (8000 ribu) dan kes yang telah “proven” (yang dibuktikan berkesan terhadap sesuatu penyakit) seperti malaria yang telah dicuba oleh Hahnemann adalah dari remedi cecair.

Hasil dari kajian sejarah dan pengalaman serta maklum balas pengguna produk homeopathy juga mendapati remedi cecair lebih pantas bertindak terhadap sesuatu penyakit. Ini bukanlah kajian klinikal tetapi hanya dari maklum balas pengguna sahaja.

Set Jeragat SMF Di Dalam Bentuk Cecair

Set Jeragat SMF Drop

Set SMF yang terdiri dari Sepia 200 dan Melasma Free jika set asalnya (masih ada di pasaran) adalah dari pil putih manis untuk dikeman dan Fragaria Vesca 30 di dalam bentuk cecair untuk diminum. Kini set SMF telah disediakan di dalam cecair atau drop. Ini bermakna kesemua remedi adalah cecair untuk diminum.

Siapa Yang Sesuai Untuk Mengambil Set SMF Drop?

Set SMF Drop sesuai untuk semua peringkat umur, tetapi maklum balas;

  • Adalah 90% dari wanita yang berumur 35 tahun dan ke atas.
  • Kerap kali wanita-wanita ini mengalami masalah kitaran haid, berkaitan hormon, aktif bersukan, mengguna bahan kosmetik yang merbahaya seperti bahan kosmetik pengelupasan yang mengandungi hydroquinone dan merkuri.