Jeragat Akibat Sunburn

Posted on Updated on

a-sunburn

 

“Laa awat muka hang hanguih Cik Ton oii”, mulut tak ada insuran cik kak sorang ni hehe.. “syyy hang ni slow-slow la cakap tu, cheq pi mandi laut, sebab tu jadi lagu ni”. Walaupun Cik Ton berbisik nak cover line, saya dapat dengar juga. Busybody la pulak kan 🙂 .

Sinaran matahari mengandungi Vitamin D. Kulit manusia memerlukan Vitamin D untuk kelihatan sihat dan berseri tetapi jika dah berjemur berjam-jam lamanya sinaran matahari yang mengandungi UV juga boleh merosakkan kulit terutama kepada individu yang mempunyai kulit sensitif atau photodermatitis.

Siapakah yang berisiko terdedah kepada reaksi photodermatitis?

  • Mereka yang berkulit cerah dan memiliki kulit yang nipis
  • Terdedah kepada sinaran UV sekurang-kurangnya 30 minit atau lebih
  • Terdedah kepada sinaran UV bermula dari pukul 11 pagi sehingga 2 petang. Pada waktu in sinaran UV menjadi sangat kuat.

Tanda-tanda dan gejala photodermatitis adalah lebam gatal dan lepuh.

Luka-luka yang menyerupai ekzema, hyperpigmentation, perubahan warna gelap berbanding dengan warna kulit seseorang yang biasa, akan terjadi serangan di kawasan kulit yang terdedah kepada cahaya matahari seperti  sakit, kemerahan dan bengkak.

Bagaimana Homeopathy Boleh Membantu ?

Simptom sunburn pada peringkat awal boleh  dirawat dengan mengambil remedi Belladonna 3-4 kali di dalam sehari sehingga simptom merah kemerahan, gatal dan lepuh beransur hilang sehingga meninggalkan kesan lebam, dos boleh dikurangkan kepada 1 kali sehari dan seterusnya berhenti.

Kesan lebam yang terjadi selepas itu bolehlah dirawat dengan remedi Cantharis . Dos bersamaan dengan Belladonna dan berhenti selepas simptom sudah tiada.

Tidak disyorkan untuk mengguna sebarang krim sewaktu peringkat awal sunburn terjadi. Penggunaan krim berkemungkinan akan menambah “kerentungan” muka anda 🙂 .

Kebiasaannya selepas proses penyembuhan akan terjadi jeragat…

kekeringan kulit, bertompok atau pigmentasi, gatal-gatal,  jerawat  di muka adalah perkara biasa yang akan terjadi selepas pendedahan kepada matahari.

Remedi Atau Set Susulan

Set susulan yang dicadangkan ialah Set SMF atau SMFF dan jika kondisi jeragat terjadi kepada peringkat kronik set Holistik 5RH sangat-sangat membantu. Set 5RH boleh dikatakan set yang mengandungi remedi-remedi yang merawat untuk pelbagai simptom jeragat dan kadar sukses pada kadar 90%

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s