Tips Hapuskan Jeragat Guna Bahan Dari Dapur Anda

Posted on

Petua Hilangkan Jeragat

Serlahkan kejelitaan anda dengan remedi yang selamat dan tanpa kesan sampingan
Serlahkan kejelitaan anda dengan remedi yang selamat dan tanpa kesan sampingan

Selain mengamalkan remedi homeopathy seperti Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria Vesca yang terdapat di dalam set Set SMF, SMFF, Bio-SMF, terdapat juga petua yang telah sekian lama digunakan untuk menghapus atau memudarkan jeragat dengan kaedah semulajadi dari bahan-bahan yang berada di dapur anda sahaja.

Bio-T3 Face White (BTFW) mengandungi ektsrak dan pati minyak bermutu tinggi seperti lemon, chamomile, timun dan aloe vera, telah disediakan di dalam bentuk produk untuk memudahkan anda menggunanya. Walaubagaimana pun terdapat 3 bahan (kecuali lemon yang sudah terdapat di dalam Bio-T3 Face White) yang boleh ditambah sebagai amalan yang dapat membantu mempercepatkan proses memudarkan jeragat atau bekas parut jerawat dan kulit yang kusam.

Set Bio-SMF yang terdiri dari remedi oral (hisap dan minum) Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria mula mendapat perhatian dari para pengguna krim Carmino Complexion (CCC) dan Sabun Carmino Complexion (CCS) , BTFW mempunyai sabun dan krim Bio-T3 Face White yang tidak kurang hebatnya berbanding CCC & CCS. Bio T3 Face White adalah produk luaran yang dihasilkan secara semulajadi dan organik.

Sabun dan krim Bio-T3 Face White diproses mengguna bahan-bahan semulajadi dan organik seperti yang dinyatakan di atas terdapat beberapa petua yang sangat berkesan untuk ditambah untuk mempercepatkan proses pemudaran jeragat di bahagian atas kulit.

Jeragat bukanlah masalah serius sehingga boleh meragut nyawa seseorang tetapi tompok atau bintik yang berwarna seakan coklat atau hitam dimuka, akan menjadikan anda seorang yang rendah diri.

Tekanan perasaan yang berpanjangan dan kadang-kadang teman bertanya, menjadikan jeragat lebih bahaya dari penyakit kronik yang mampu meragut nyawa..

Selain rawatan homeopathy yang berkonsepkan merawat dari dalam atau merawat akar umbi permasalahan jeragat itu sendiri terdapat bahan yang boleh digunakan  didapur anda sendiri.

  1. Lemon

petua4

Lemon mengandungi Citric acid yang mempunyai agen pengelupasan secara semulajadi. Di Eropah penggunaan lemon sangat popular untuk digunakan untuk menghapus pigmentasi atau jeragat. Bahan pengelupasan semulajadi di dalam lemon berupaya untuk memudarkan kesan jeragat di muka.

Caranya :

Perahkan jus lemon dan guna kapas untuk disapu ke muka dan biarkan selama 10-15 minit dan selepas itu cuci muka. Boleh diguna sekurang-kuranganya 2 kali sehari dan anda akan dapat melihat perubahan didalam beberapa bulan.

Secara alternatifnya anda boleh membuat mask dari jus lemon, caranya dicampur sama banyak kuantiti jus lemon dan madu asli.

 

 

  1. Kentang

petua2

Kuasa Rawatan Kentang Yang Anda Tidak Tahu

Kentang bukan sekadar kaya dengan sumber kanji ianya juga mengandungi catecholase sejenis enzim yang mampu mencerahkan kulit. Ianya juga mampu menghalang dari terjadinya pigmentasi seperti melasma, bulatan hitam (dark circles), hyper dan hypo pigmentasi.

Kentang berupaya mencerahkan kulit dengan cara seperti berikut;

Potong sebiji kentang yang bersaiz sederhana kepada dua bahagian. Titiskan sedikit air dipermukaan kentang tersebut. Sebatikan campuran tersebut dan sapu ke muka. Guna tuala suam untuk menutup muka sekurang-kurangnya 15 minit, selepas itu cuci muka mengguna air suam.

Sapukan kentang tersebut ke kawasan jeragat dan biarkan jus dari kentang tersebut meresap ke dalam kulit.

Jika anda mempunyai masa yang terluang, ramas-ramas kentang tersebut sehingga jusnya keluar. Sapkan jus kentang tersebut di spot jeragat dan biarkan selama 30 min dan bilas mengguna air suam. Lakukan 2-3 kali didalam satu minggu selama sebulan. Selepas itu akan akan nampak kesannya. Lakukan 1 kali didalam 1 minggu.

Nota: Jika kulit anda adalah senstitif, sila campur sedikit air ke dalam jus lemon yang bercampur madu sebelum disapu ke muka.

  1. Cuka apple cider (Apple cider vinegar)

petua3

Sangat menakjubkan kesan cuka apple cider, anda mungkin hanya mengetahui cuka apple cider hanya untuk membantu menurunkan berat badan atau untuk mencuci usus. Tanpa anda sedari cuka apple cider juga amat bagus untuk mengurangkan kesan jeragat. Cuka apple cider mempunyai astringent iaitu kesan yang mampu mengelupaskan kulit secara semulajadi.

Caranya :

Campurkan cuka apple cider dan iar dengan kuantiti yang sama banyaknya. Guna campuran ini untuk membilas muka dan biarkan 2-3 minit dan bilas mengguna air suam. Boleh dilakukan 2 kali sehari untuk beberapa minggu.

Ataupun secara alternatifnya, campur 2 sudu cuka apple cider ke dalam seperuh cawan air suam, kemudian campurkan 2 sudu teh madu asli. Minum campuran ini 2 kali sehari sewaktu pagi dan malam untuk selama 2 minggu dan anda akan perasan perubahan yang terjadi.

  1. Kunyit

petua1

Kunyit sangat popular sebagai salah satu minuman yang popular sewaktu lepas bersalin terutama bagi etnik Jawa. Anda pasti terkejut jika kunyit juga berupaya memudarkan jeragat. Kunyit seperti lemon mempunyai kesan “bleaching” atau pengelupasan untuk menghapus jeragat. Kunyit juga mempunyai berupaya mengekalkan kulit anda bebas dari jangkitan.

Caranya : Campurkan 1 sudu the kunyit dan jus lemon. Sapukan ke kawasan yang terjadi jeragat dan biarkan selama 20 minit, selepas itu bilas dengan air sejuk. Elakkan dari berjemur dbawah panas matahari 1 jam selepas itu. Boleh lakukan 1 kali sehari sebelum mandi untuk mendapat kesan yang maksima.

Ataupun secara alternatifnya, boleh dibuat pes dengan mencampur 5 sudu teh kunyit dan 10 sudu besar susu. Sapu pes tersebut ke kawasan yang bermasalah dan biarkan selama 20 minit dan bilas mengguna air suam.

Selamat mencuba !!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s