jeragat

Apa Salah Saya Muka Penuh Jeragat?

Posted on

Apa Salah Saya, Jeragat Tumbuh di Muka?

Jeragat tidak bersalah dan anda juga tidak bersalah, semua tidak bersalah, so janganlah buat diri anda stress memikirkan sangat mengenai apa salah anda sehingga jeragat naik dimuka. Allah tidak kejam pada hamba-Nya so jika terjadi sesuatu ada hikmah disebaliknya. Berusaha dan terus berusaha untuk kembali cantik dan sihat juga. Anda akan diberi ganjaran oleh Allah swt. Mengapa perlu stress? Jika anda terbaca artikel sebelum ini, stress juga adalah di antara punca-punca jeragat naik ke muka?.

 

Jeragat memang sukar untuk dirawat, itu adalah fakta. Jika jeragat mudah dirawat sudah semestinya terdapat jaminan 100% berkesan dan wang akan dikembalikan jika tidak berhasil. Pakar-pakar kulit juga tidak berani untuk memberi jaminan jeragat akan sembuh 100% . Walaupun teknik laser, meluntur (bleaching) dan pengelupasan di katakan diantara teknik rawatan jeragat yang sangat berkesan, terbukti hanya selepas membuat rawatan, muka pesakit akan bersih, gebu dan cerah, walaubagaimana pun selepas 1-2 minggu jeragat akan tumbuh semula. Teknik-teknik ini walaupun dikatakan berkesan tetapi hanya untuk sementara sahaja.

Rawatan Laser

 

80 Peratus Jeragat Berpunca Dari Perubahan Hormon

 

Bagi setiap wanita hormon adalah segalanya, dan tidak hairanlah jika wanita merupakan insan ciptaan Allah yang sangat unik. Jeragat pada usia yang mula menginjak senja akan menambah tekanan perasaan yang boleh menjurus kepada gangguan sistem tubuh, emosi dan seterusnya akan menjadi tekanan perasaan seterusnya menjadi kemurungan. Kesihatan wanita bergantung kepada kesimbangan hormon di dalam tubuh seperti estrogen dan testosterone. Estrogen dan testosterone sangat mudah terjejas sekiranya emosi tertekan.

Lebih 80% wanita yang mengambil produk homeopati apabila ditemubual secara ringkas akan menunjukkan indikasi bahawa wanita tersebut mengalami gangguan hormon seperti kitaran haid yang tidak teratur, sengguggut yang teruk, mengambil pil hormon menghalang kehamilan atau pil hormon untuk kehamilan dan pil pengganti hormon selepas menopause.

Rawatan Pengelupasan

Wanita yang berumur 45 tahun ke atas yang mengalami jeragat,  kebiasaannya yang pernah melahirkan anak secara normal atau cesarean, mengambil pil hormon kawalan kelahiran (pil perancang), menghidap kencing manis dan darah tinggi, mengambil pil pengganti hormon sekiranya telah menopause, mengalami obesiti, kadar kolesterol yang tinggi dan mengambil pelbagai ubat-ubatan dari umur remaja sehingga kini.

Wanita yang berumur 45 tahun ke atas terutama yang berkarier, akan berbelanja besar untuk kelihatan cantik, dan akan mengguna pelbagai bahan kosmetik untuk memudar atau menghapus jeragat. Mereka tidak sedar bahawa jeragat adalah berpunca dari masalah yang tidak terfikir oleh mereka. Jika mengambil suplemen pun, mereka akan hanya bertumpu kepada kecantikkan kulit tetapi kesihatan dalaman akan diabaikan. Paling malang produk yang diharapkan untuk kembali cantik, tetapi produk tersebut hanyalah impian yang tidak menjadi kenyataan.

Anda tidak bersalah kerana jeragat tidak mengira anda siapa dan di mana, pangkat, darjat atau status kehidupan anda.

Tersilap Pilih Produk Muka Menjadi Semakin Teruk

Hairan hingga kini masih ramai yang mengguna krim walaupun terdapat banyak kes mengenai muka yang rosak akibat penggunaan krim yang memutihkan muka. Krim, Serum, minyak patitoner, sabun dan banyak lagi aplikasi facial luaran yang tidak menjadi. Mengapa aplikasi luaran tidak berjaya tetapi hanya memutihkan?

Remedi Homeopathy Adalah 100% Dari Bahan Natural

 

Ramai yang percaya jeragat boleh dihapuskan dengan hanya guna krim, serum atau minyak pati, anggapan itu salah kerana jeragat amat berbeza dari penyakit kulit lain seperti jerawat, eczema, ruam-ruam atau bisul. Promosi dan testimonial telah membuat ramai pengguna terus tertipu, bukan nak mengata tetapi ini adalah fakta. Jika 10 pembeli yang membeli produk rawat jeragat homeopathy – 9 orang dari pembeli tersebut telah mengguna produk-produk seperti krim, serum dan minyak pati. 90% dari mereka amat kesal kerana mengguna produk yang dijanjikan boleh memutihkan dan boleh menghilangkan jeragat.

 

Kenapa krim, serum dan applikasi luaran tidak berjaya menghapus jeragat? Jika hendak tahu kita perlu mengenali jeragat, seperti jika ingin mencari calon suami atau isteri kita perlu mengenal hati dan budi luar dalam calon pilihan kita, jika tidak kita akan menyesal seumur hidup. Begitu juga jerawat yang mempunyai beberapa kategori;

Jeragat dan jenis jeragat

 

  • Epidermal

Epidermis adalah lapisan atas kulit. Melanin yang dikeluarkan secara banyak akan terjadi di lapisan atas kulit

 

  • Dermal

Lapisan dalam kulit dipanggil Dermis, oleh itu melanin akan berada dilapisan bawah epidemis.

 

  • Mix atau campuran

Melanin akan terjadi di kawasan epidermis dan dermis

 

 

99% jeragat adalah jenis DERMAL, jeragat yang terjadi di bawah kulit. Sebagai contoh jika anda menyapu krim di muka, ini  bermakna anda seolah-olah menyapu kotoran di atas meja yang berpelapik, sebaliknya kotoran di bawah pelapik meja tersebut. Pelapik meja itu akan bersih tetapi di bawah pelapik masih terdapat kotoran. Ia adalah kerja sia-sia, buang masa dan buang duit!

 

Ada juga yang mempertikaikan fakta ini, sebagai contoh ada seorang pembeli yang tetap ingin mengguna krim dan serum, katanya kawan dia telah berjaya menghilangkan jeragatnya. Berjaya bagaimana? Adakah kawan sipembeli tersebut mengguna krim pengelupasan? Jawapannya adalah “ya”. Saya memberi masa 1 bulan kepada pembeli tersebut, jika lepas sebulan kawannya masih cerah, gebu, mulus bak telur dikupas, saya akan mengiktiraf produk tersebut dan saya sendiri akan menjadi agen. Kalau bagus apa salahkan kita share sesama untuk sesama cantik kann. Malangnya dia terus menyepi selepas itu.

Penulis tidak ingin menjatuhkan atau memburukkan mana-mana rawatan atau produk, tetapi penulis ingin memesan sebelum memilih untuk membeli sesuatu produk kalau boleh sila pastikan bahan-bahan terlebih dahulu. Sebaik-baiknya bebas dari bahan hydroquinone, merkuri dan lain-lain. Homeopathy adalah produk yang bebas dari bahan-bahan merbahaya, ia merawat dari punca masalah dan menjadikan sistem tubuh lebih kuat untuk melawan setiap serangan penyakit. Jika pembaca ingin mendapatkan nasihat jangan malu-malu untuk whatsapp penulis ke 0192570023, konsultasi adalah PERCUMA, produk aje yang kena beli hehehe…..

Advertisements

Jeragat dan Wet Dose, Adakah Berkesan?

Posted on Updated on

Wet Dose Rawat Pelbagai Penyakit, Termasuk Demam Denggi dan Jeragat

SET HAPUS JERAGAT SMF DROP
SET HAPUS JERAGAT SMF DROP

Berpuluh tahun sudah tertanam di dalam otak pengguna, sekiranya ubat homeopathy mesti pil manis yang bulat-bulat berwarna putih. Semenjak diperkenal wet dose ramai yang was-was, ok ke teknik ni? Berkesan ke? dan macam-macam soalan yang kerap keluar di mesej whatsapp sampai penat menjawab.

Saya sendiri pun was-was pada permulaan diperkenalkan oleh pensyarah saya Encik Zainul Azmi B Ahmad, kini adalah Presiden, Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia. Beliau memperkenalkan teknik wet dose untuk merawat demam denggi mengguna remedi bernama Eupatorium 200. Kebetulan selepas pulang dari kelas CPD Homeopathy di Segamat, Johor. Jiran sebelah rumah saya disyaki demam denggi dengan simptom pening kepala yang melampau, sakit-sakit sendi, demam panas yang tinggi dan muntah-muntah.

Jiran saya telah ke hospital kerajaan dan menunggu lebih kurang 4 jam sebelum diperiksa oleh doktor dan disuruh pulang kerumah. Doktor berpesan jika mengalami pendarahan barulah dikehendaki datang segera ke hospital. Pihak hospital tidak dapat memberi katil di wad kerana wad telah penuh dengan pesakit. Malangnya sewaktu menunggu di hospital yang ramai adalah muka-muka seperti pendatang bukannya rakyat tempatan memenuhi ruang menunggu di hospital kerajaan. Jiran saya dengan marah menuduh hospital kerajaan lebih utamakan pendatang dari rakyatnya sendiri… itu saya tak berani nak campur…

Teruja dengan ilmu yang baharu sahaja dipelajari, saya pun menyediakan wet dose Eupatorium 200 di dalam 1 botol air mineral 500ml. Saya menyerahkan remedi wet dose tersebut pada sebelah pagi pada pukul 8 pagi. Esoknya pada jam 11 pagi saya terlihat jiran saya di depan pintu rumahnya, duduk termenung dan mungkin masih demam.

benefits-of-papaya-leaf

Tips : Selain remedi Eupatorium 200 di dalam wet dose, jus daun betik adalah remedi yang sangat-sangat membantu untuk mempercepatkan proses menstabilkan semula platelet darah sewaktu serangan demam denggi. Cara penyediaannya ambil daun betik yang tidak tua dan tidak muda, iaitu daun yang berada di tengah-tengah pokok tersebut. Raup daun sahaja dan buang urat-urat daun, lepas tu blender dengan sedikit air dan perah jusnya dengan penapis. Lagi pekat lagi bagus. Boleh dicampurkan dengan madu untuk menghilangkan rasa pahit daun tersebut. Dose ambil 1 sudu besar 1-2x dan sekiranya demam telah reda berhenti dari mengambilnya.

Rupanya dia telah rasa agak sihat, sakit atau pening kepala semakin berkurangan walaupun masih terasa sakitnya. Beliau “lepak” depan pintu disebabkan ingin ambil angin kerana tak larat nak berbaring dari semalam katanya. Saya pun korek-korek rahsia sama ada dia mengambil lain-lain ubat, dan agak terkejut apabila dia maklumkan dia hanya meminum wet dose tu sikit demi sikit sehingga habis dari pagi sehingga tengah malam dan terus tertidur.

Cara-cara menyediakan wet dose
Cara-cara menyediakan wet dose

Bila terbangun pada sebelah paginya beliau terasa agak sihat dan dia sendiri tidak sedar bahawa wet dose Eupatorium tersebut adalah penawar yang meredakan simptom dengginya. Adakah kebetulan sahaja? Saya pun menghubungi pensyarah saya untuk menceritakan pengalaman yang baru saya lalui dan beliau juga memaklumkan bahawa beliau sendiri pun telah berjaya merawat agak ramai pesakit yang disyaki denggi di kawasan rumah beliau. Kesimpulannya wet dose berjaya merawat walaupun nampak mustahil (sekiranya anda disyaki mengalami demam denggi jangan abaikan nasihat doktor bertauliah).

Terbaru remedi untuk merawat jeragat, seperti Sepia 200, Melasma Free, Fragaria dan Arnica juga dicadangkan untuk mengguna kaedah wet dose. Hasilnya ramai yang memberi maklum balas hasilnya agak mengujakan dengan kesan yang agak pantas untuk memudarkan jeragat. Walaupun kesannya berbeza di antara setiap individu, kesan paling pantas pernah diberi oleh pembeli ialah selepas 2 minggu mengguna set jeragat dengan kaedah wet dose.

Perubahan yang terjadi selepas 2-4 minggu. Setiap individu adalah berbeza untuk mendapat perubahan seperti testimoni ini hanya mengambil masa 2 minggu
Perubahan yang terjadi selepas 2-4 minggu. Setiap individu adalah berbeza untuk mendapat perubahan seperti testimoni ini hanya mengambil masa 9 hari.

Sebagai contoh sekiranya Arnica 30 atau Fragaria Vesca 30, hanya 5-10 titis dicampur kedalam air mineral yang saiznya 500ml dan dibuang sedikit lebih kurang 1 inci untuk memberi ruang sewaktu campuran dibuat. Selepas itu di “succuss” atau dihentak ke tapak tangan sebanyak 5-6 kali dengan kuat sehingga ternampak buih-buih terjadi. Bayangkan hanya 5-10 titis remedi di dalam air sebanyak  480ml, secara amnya sudah semesti kesan remedi tersebut sudah hilang sama sekali tetapi sebaliknya ini adalah kehebatan konsep wet dose homeopathy yang akan bertindak dengan lebih efisien sekiranya dosnya menjadi lebih kecil.

Wet dose di dalam botol air mineral
Wet dose di dalam botol air mineral

Set jeragat yang paling efisien dan telah mendapat feedback yang sangat-sangat positif ialah Set SMF sama ada yang tablet manis atau cecair. Set SMF atau SMF Drop (semua cecair) telah berjaya membantu wanita-wanita berjeragat kembali tersenyum riang.

 

Cara Paling Berkesan Hapus Jeragat

Posted on

Mengenali Penyakit Yang Dideritai Akan Mempercepatkan Proses Penyembuhan
Mengenali Penyakit Yang Dideritai Akan Mempercepatkan Proses Penyembuhan

Cara Berkesan Merawat Jeragat

Cara paling berkesan untuk merawat jeragat adalah memahami apa itu JERAGAT?Jeragat BUKAN jerawat, dan cara merawatnya adalah berbeza. Memang benar jeragat dan jerawat ada persamaannya iaitu salah satu puncanya ialah HORMON. Perbezaan di antara jeragat dan jerawat ialah, jeragat terjadi akibat pengeluaran MELANIN (pigmentasi) yang terlalu banyak, sementara jerawat pula akibat pengeluaran SEBUM (minyak) dengan banyak.

Jerawat akan timbul dipermukaan kulit, kebiasaannya akan merasa sakit, gatal-gatal dan akan bernanah sedikit atau teruk. Jerawat agak sesuai dengan penggunaan krim dan sabun untuk membunuh bakteria yang menyebarkan jerawat, sementara jeragat tidak berjangkit danbukan disebabkan oleh bakteria. Jeragat terdapat 3 jenis ;

Jeragat boleh dikategorikan kepada 3 jenis;

Epidermal – atau bahagian atas lapisan sel kulit. Jeragat epidermis ini mudah dirawat dan sesuai untuk mengguna krim dan sabun

Dermal – terjadi di bawah lapisan sel kulit. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan lain-lain.

Campuran (mixed) – terjadi kedua-dua jenis jeragat Epidermal dan Dermal. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedi makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan sangat-sangat disarankan untuk mengambil set Holistik 5RH.

Jeragat sering terjadi mengikut corak seperti berikut;

63% jeragat akan kelihatan sekitar hidung dan dagu

21% jeragat akan terjadi di sekitar pipi dan hidung

16% jeragat biasanya akan kelihatan sekitar dibawah rahang

Jeragat sering terjadi kepada individu yang mudah terdedah kepada sinaran ultraviolet (uv), atau bagi wanita yang mengambil pil hormon (pil perancang). Jeragat kerap kali kepada wanita berbanding lelaki dan jarang-jarang terjadi kepada gadis. Jeragat lebih kerap terjadi kepada wanita yang sedang mengalami perubahan hormon.

80% wanita mengandung sering mengalami jeragat yan dipanggil “mask of pregnancy”.

jeragat-kronik-300px

Warna Jeragat dan Bentuk

Jeragat yang terjadi di epidermis (epidermal) berwarna coklat cair dan akan kelihatan lebih gelap jika dilihat dibawah lampu

Jeragat dermal akan kelihatan keperangan dan tidak kelihatan lebih gelap jika dibawah lampu

Jeragat campuran berwarna coklat gelap, jika diteliti dibawah lampu pemeriksaan akan kelihatan lebih gelap atau kadang-kadang tidak ada perubahan.

 

Jeragat adalah keadaan biasa bagi sesetengah wanita dewasa, di mana terjadi warna coklat atau kelabu dan kerap kali akan terjadi di wajah. Jeragat sering terjadi kepada wanita yang mengandung, dan kepada yang berkulit agak gelap yang tinggal di negara yang panas seperti Malaysia, walaubagaimana pun jeragat akan terjadi kepada lelaki dan mengikut pengalaman 10% dari pesakit yang mempunyai jeragat adalah lelaki. Jeragat akan semakin menebal apabila seseorang itu kerap berjemur di bawah sinaran matahari.

Secara faktanya, jeragat bukan infeksi, jeragat juga bukan penyakit berjangkit yang merbahaya, dan jeragat bukan berpunca dari alergik. Jeragat bukanlah sejenis kanserdan tidak akan terjadi di dalam kulit yang berkanser.

Adakah Jeragat Berpunca Dari Keturunan

Terdapat fakta mengatakan YA dan ada yang TIDAK, tetapi kebiasaannya di dalam satu keluarga akan terdapat lebih dari seorang yang mengalami jeragat.

Kenapa Jeragat Naik Di Muka?

Jeragat bukan hanya terjadi di muka sahaja, malah terjadi di lain-lain bahagian tubuh seperti di tangan, tengkuk dan lain-lain. Malangnya muka adalah kawasan yang paling diminati oleh jeragat

Simptom Jeragat

Jeragat tidak mempunyai simptom seperti gatal atau pedih, tetapi jeragat akan menjadikan emosi seseorang itu akan terganggu.

 

Adakah Jeragat atau Melasma Boleh Dihapuskan?

Mengikut pendapat perubatan moden jeragat tidak boleh disembuhkan, tetapi hanya boleh “dibuang” mengguna krim, laser, pengelupasan mengguna bahan kimia, dermabrasion dan lain-lain.

Mengikut pendapat homeopathy biochemic, jeragat boleh dirawat dengan remedi oral (dikemam/diminum) dibantu sabun dan krim herba untuk menambah nutrisi ke kulit. Perubatan homeopathy percaya jeragat terjadi akibat terjadi kemerosotan sistem tubuh, mineral dan lain-lain sehingga menyebabkan terjadi penyakit. Homeopathy biochemic percaya setiap masalah kesihatan pesakit perlu dirawat secara keseluruhan, kemudian merawat punca penyakit dan seterusnya akan merawat penyakit.

Solusi Untuk Hapus Jeragat Mengikut Kaedah Homeopathy Biochemic.

Homeopathy biochemic adalah konsep merawat seluruh tubuh pesakit, aitu merawat punca terjadinya jeragat.

Homeopathy biochemic mempunyai senarai remedy yang panjang untuk menghapus jeragat. Paling banyak maklumbalas mengatakan set-set jeragat homeopathy biochemic sangat “power” ialah mengguna remedy tunggal (single remedy). Tidak hairanlah jika set-set homeopathy biochemic mempunyai remedy kemam atau minum dan di dalam 1 set akan terdapat 2 atau 3 remedi untuk dikemam dan diminum.

Sepia 200 adalah remedi “core” untuk wanita yang mengalami masalah hormon seperti mengambil pil perancang dan pil HRT (hormone replacement therapy). Sepia 200 digelar sebagai “women’s remedy”, oleh pakar-pakar homeopathy. Gandingan mantap Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria vesca, sering mendapat maklumbalas dari pembeli dengan hasilnya yang pantas.

Terbaru set BJC01, yang berkonsepkan “single remedi” iaitu Cal Sulph, Kali Sulph dan Fragaria vesca juga mendapat sambutan yang sangat hangat.

Secaranya ringkasnya fungsi ke semua remedi ini mempunyai fungsi seperti dibawah;

  • Sepia 200 – Women’s remedy, yang sangat “power” untuk mengatasi masalah jeragat akibat perubahan atau tidak seimbang hormon. Sangat hebat untuk wanita yang mengalami masalah menstrual (datang haid) yang tertangguh dan kerap mengalami kekejangan sewaktu menstrual
  • Melasma Free Caulophyllum- Remedi yang sangat hebat untuk memberi nutirisi kepada pesakit. Melasma Free Caulophyllum sangat “power” untuk wanita yang stress dan alami masalah sakit-sakit saraf, atau orang panggil “sakit urat”.
  • Cal Sulph – Mineral yang sangat “power” untuk membekal nutirisi ke kulit, membina sel-sel kulit baru dan membawa oksigen secukupnya ke dalam darah.
  • Kali Sulph adalah mineral yang sangat hebat untuk membantu hati membuang toksin.
  • Fragaria vesca 30, atau wild berry yang di gelar “tumbuhan anugerah Allah” yang mempunyai kesan yang sangat baik untuk system tubuh yang lebih kuat. Fragaria vesca sangat “powerful” jika mengikut satu komen web yang menceritakan kebaikkan Fragaria vesca untuk mencerahkan kulit. Selain kulit Fragaria vesca juga mampu mencerahkan gigi dan membantu buah pinggang bekerja dengan lebih cekap dan menghalang dari terjadinya batu di buah pinggang.

 

Remedi Jeragat Akibat Tekanan Atau Stress

Hormon stress, cortisol adalah musuh utama kepada kesihatan umum. Saintis sendiri agak khuatir dengan peningkatan paras cortisol; yang akan menganggu pembelajaran dan memori, mengurangkan fungsi sistem imun dan ketumpatan tulang, menambah berat badan, tekanan darah, kolesterol, penyakit jantung, jeragat dan senarai penyakit akan berterusan akibat peningkatan hormon cortisol.

Stress yang kronik dan peningkatan paras cortisol akan menambah risiko kepada depresi, gangguan mental dan sehingga kepada kematian mengejut.

Kekurangan hormon testosterone akan menjadikan hormon estrogen sebagai hormon dominasi, dan ini ialah punca terjadinya jeragat akibat stress. Peningkatan hormon estrogen akan menambah kuantiti MSH yang akan mengakibatkan terjadinya jeragat atau melasma.

 

Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop sejenis remedi di dalam bentuk cecair, di dalam kategori homeobotanical iaitu herba berasaskan konsep homeopathy. Kedua-dua remedi ini juga sangat-sangat membantu sebagai suplemen kepada gadis dan wanita muda yang kerap diserang senggugut dan kitaran haid yang tidak teratur.

 

 

Ashwagandha dan Tunera adalah herba purba dan Di Eropah menyifatkan Ashwagandha sebagai “Testosterone Booster”. Fakta ini bukan cerita dari lagenda tetapi ia adalah fakta yang dikaji oleh saintis. Mari kita lihat fakta bukan hanya auta semata-mata;

 

Ashwagandha adalah adoptogen, yang akan mengurangkan stress, ketakutan tanpa sebab, kenyakinan diri dan mengawal hormon stress (hormon stress cortisol). Beberapa kajian lain juga menunjukkan Ashwagandha telah berjaya menambah baik paras testosterone yang menjadikan seorang wanita atau lelaki itu lebih subur.

 

Ashwagandha juga sangat bermanfaat kepada kesihatan jantung, dengan mengurangkan keradangan serum triglycerides, dan meningkat paras HDL-cholesterol “baik”. Kajian terbaru juga menunjukkan Ashwagandha juga mampu menguatkan otot-otot.

 

Fakta kajian menunjukkan Ashwagandha dan Tunera adalah adoptogen yang “solid”, mempunyai pelbagai kebaikkan terhadap manusia terutama berkaitan hormon testosterone. Ini ialah kerana Ashwagandha akan membantu seseorang itu tidur dengan lebih berkualiti, mengurangkan hormon stress iaitu cortisol, meningkat paras HDL-cholesterol “baik” dan mengurangkan kekejangngan atau keradangan, kesemua ini akan membantu mempertingaktkan paras hormon testosterone ke paras yang sangat baik.

 

Tunera sangat berkesan untuk menstabilkan sistem hormon sewaktu menopause, mengurangkan rasa panas ke muka (hot flashes), dan membantu menjadikan kitaran haid yang normal bagi gadis-gadis muda.

 

Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop boleh diambil bersama-sama set hapus jeragat yang sedia ada seperti M3, M4, 5SMF, SMF, SMFF, BJC01 dan BJC02.

Mohon maaf buat masa ini, saya belum sempat untuk mengambil gambar untuk Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop belum. Insya Allah akan dimuat naik di dalam masa terdekat.

 

Untuk keterangan lanjut sila hubungi melalui Whatsapp/SMS ke 019- 257 00 23.

Salahkan Hormon Anda Kerana Berjeragat?

Posted on

Wanita Dan Hormon Ibarat Irama Dan Lagu

Hormon mempunyai kesan yang amat penting untuk kesihatan setiap wanita. Hormon seksual wanita, estrogen dan progesterone sangat penting untuk kesuburan sistem reproduksi wanita, ianya melibatkan kitaran haid sehingga ke proses wanita itu mengandung sehingga menopause. Hormon juga mempengaruhi emosi, paras tenaga, berat badan, mood dan sehingga kepada masalah kulit pun akan terjadi akibat dari masalah hormon seperti terjadinya jeragat dan jerawat. Walaupun hanya terjadi hanya sedikit perubahan hormon di dalam tubuh, sesuatu akan terjadi kepada seorang wanita tersebut dan paling cepat terjejas ialah kulit muka yang paling ditembusi oleh pelbagai penyakit termasuk jeragat.

Fakta utama di sini ialah hormon, walaupun puncanya tidak dikatakan berpunca dari hormon tetapi selepas dikaji secara mendalam, hormon juga yang akan dipersalahkan. Oleh itu amatlah penting untuk mengambil suplemen yang mampu mengatasi masalah kelam kabut mengenai hormon ini. Walaupun banyak kaedah rawatan untuk menghapus jeragat tetapi homeopathy dan biochemic adalah perubatan yang akan memberi penekanan kepada masalah hormon dan akan dicadangkan dengan remedi oral yang mungkin dianggap remeh untuk dihisap atau diminum.

Salah satu masalah hormon yang sangat biasa terjadi kepada wanita moden pada zaman sekarang ialah ketidaktentuan kitaran haid (menstrual disorder). Masalah haid yang biasa terjadi adalah seperti berikut;

  • Senggugut (dysmenorrhea) sewaktu haid. Secara khusus dysmenorrhea disebabkan oleh haid itu sendiri, dan yang keduanya dicetuskan oleh sebab-sebab lain seperti endometriosis atau fibroids.
  • Pendarahan yang banyak (menorrhagia) termasuk haid yang lebih panjang masanya atau pendarahan yang sangat banyak.
  • Tidak datang haid (amenorrhea) Secara khusus apabila seorang gadis itu tidak datang haid sehingga berumur 16 tahun, dan keduanya biasanya haid datang secara tetap tetapi berhenti sekurang-kurangnya tiga bulan.
  • Haid yang sedikit atau kekerapan tidak menentu (oligomenorrhea)
Jeragat Mungkin Terjadi Jika Kerap Berjemur DIbawah Panas Matahari
Jeragat Mungkin Terjadi Jika Kerap Berjemur DIbawah Panas Matahari

Masalah kitaran haid yang tidak normal akan mempengaruhi emosi seseorang wanita, sehingga menimbulkan perasaan yang tertekan, merasa diri tidak berharga di mata suami, masalah tekanan di tempat kerja, bebanan kerja rumah dan pelabagai masalah yang boleh mencetuskan perasaan tidak selesa sehingga menimbulkan perasaan stress dan hormon stress (cortisol) akan mempengaruhi tubuh wanita tersebut.

Kekurangan hormon testosterone akan menjadikan hormon estrogen sebagai hormon dominasi, apabila hormon stress iaitu cortisol mula dikeluarkan. Hormon cortisol akan mengaktif pelbagai hormon lain yang akan menjadikan kesihatan wanita itu mula merosot,  dan ini ialah punca terjadinya jeragat akibat stress. Peningkatan hormon estrogen akan menambah kuantiti MSH yang akan mengakibatkan terjadinya jeragat atau melasma. MSH atau melanocyte-stimulating hormones, MSH adalah punca terjadinya jeragat apabila hormon ini  (hormon MSH) akan merangsang pengeluaran melanin. Pengeluaran melanin dengan begitu banyak akan menyebabkan kulit menjadi lebih gelap atau dipanggil jeragat atau melasma.

 

Paras progesterone yang rendah adalah akibat dari hormon estrogen yang terjadi begitu banyak sehingga menjadikan hormon progesterone akan berkurangan. Kebiasaannya bagi wanita yang mengambil pil perancang di dalam tempoh yang panjang. Simptom seperti stress dan sukar untuk tidur (insomnia) yang kronik adalah petanda paras progesterone berada pada paras yang rendah.

Tunera Diffusa
Tunera Diffusa

Simptom Progesterone yang rendah bagi wanita yang berumur sekitar 45 tahun dan ke atas adalah tanda-tanda awal simptom menopause. Doktor perubatan moden akan memberi pil pengganti hormon , hormone replacement therapy (HRT), tetapi sekiranya wanita tersebut belum mengalami menopause pil progesterone akan diberi dengan dos 50-200 mg untuk menjadikan kitaran haid kembali normal, Walaubagaimana pun terdapat wanita yang pendarahan yang teruk sehingga disarankan untuk mengambil pelbagai suplemen selain pil progesterone.

Jeragat juga dikatakan berpunca dari genetik atau keturunan, tetapi ianya sangat jarang dan kerap kali akan terjadi selepas bersalin dan apabila umur meningkat. Kerap kali apabila ditanya tentang sejarah kehidupan wanita yang mengatakan jeragat berpunca dari keturunan akan mengatakan mereka kerap berjemur dibawah panas matahari kerana bersukan atau kerjaya, penggunaan alat kosmetik yang pelbagai fungsi seperti kosmetik yang menjadikan kulit mengelupas untuk mencerahkan kulit, mengambil pil perancang atau pil pengganti hormon (HRT) selepas menopause. Fakta-fakta ini juga akan berkait rapat dengan hormon wanita kerana melanin yang berlebihan akan terjadi selepas wanita itu mengalami ketidakseimbangan hormon.

Jeragat yang berpunca dari genetik sangat sukar untuk dirawat jika hanya mengguna sabun dan krim. Set jeragat yang sangat berkesan untuk jeragat genetik ialah set jeragat M3, SMF atau SMFF.

Melanin iaitu pigmentasi akan terjadi dengan berlebihan akibat dari sunburn yang melalui proses yang lama iaitu 10-20 tahun sebelum terjadinya jeragat. Sebagaimana saintis mengatakan sun burn sebagai punca utama jeragat yang berpnca dari melanin yang berlebihan. Melanin ini akan terkumpul secara beransur-ansur di lapisan bawah kulit akibat dari radiasi sinaran UV dan melanin yang berlebihan ini akan “dilepas”  menjadi jeragat sewaktu hormon mengalami masalah.

Walaubagaimana pun homeopathy telah berjaya mendapat tempat dihati pesakit kerana perubatan homeopathy tidak mengandungi bahan-bahan kimia atau dadah. Remedi yang sangat-sangat membantu dan sangat berkesan untuk mengawal “kegilaan” hormon ialah Tunera diffusa (Damiana) dan Ashwagandha Q yang diesktrak mengguna kaedah homeobotanical yang sangat terkenal di seluruh duinia.

Ashwagandha atau Indian Ginseng
Ashwagandha atau Indian Ginseng

Tunera diffusa (Damiana) dan Ashwagandha Q adalah remedi berbentuk cecair yang perlu diminum dan sangat-sangat berkesan untuk mengurangkan tekanan emosi yang berkaitan masalah hormon.

Kebanyakkan pesakit-pesakit yang mencari alternatif, seperti remedi  suplemen jeragat alternatif homeopathy biochemic ialah mereka yang telah kecewa dan gagal dengan rawatan kosmetik moden, malah pernah mengguna rawatan laser yang sangat mahal kosnya. Menyesal sudah tidak berguna tetapi perlu mencari solusi yang lembut, boleh diharap dan berkesan. Jeragat tidak semudah jerawat sapu dan hilang tetapi jeragat boleh terjadi akibat pelbagai sebab dan salah satunya ialah berkaitan hormon tidak stabil.

Remedi Untuk Masalah Hormon Dan Jeragat

Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop sejenis remedi di dalam bentuk cecair, di dalam kategori homeobotanical iaitu herba berasaskan konsep homeopathy. Kedua-dua remedi ini juga sangat-sangat membantu sebagai suplemen kepada  gadis , wanita muda dan wanita yang dewasa di mana  kerap mengalami masalah hormon seperti diserang senggugut dan kitaran haid yang tidak teratur. Jika remedi itu bertanda Q ini bermakna ia adalah remedi yang diesktrak terus dari tumbuhan tersebut, dan mempunyai rasa agak pahit.

Mohon maaf saya belum berkesempatan untuk mengambil gambar remedi Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop. Saya akan paparkan pada pos seterusnya nanti, Insya Allah.

Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop, sangat-sangat berkesan membantu wanita dan hormon sejak ratusan tahun lalu (malah ada mengatakan sejak ribuan tahun) seperti keterangan dibawah;

Ashwagandha dan Tunera (atau disebut Damiana) adalah herba purba dan Di Eropah menyifatkan Ashwagandha sebagai “Testosterone Booster”. Fakta ini bukan cerita dari lagenda tetapi ia adalah fakta yang dikaji oleh saintis. Mari kita lihat fakta bukan hanya auta semata-mata;

Ashwagandha adalah adoptogen, yang akan mengurangkan stress, ketakutan tanpa sebab, kenyakinan diri dan mengawal hormon stress (hormon stress cortisol). Beberapa kajian lain juga menunjukkan Ashwagandha telah berjaya menambah baik paras testosterone yang menjadikan seorang wanita atau lelaki itu lebih subur.

Ashwagandha juga sangat bermanfaat kepada kesihatan jantung, dengan mengurangkan keradangan serum triglycerides, dan meningkat paras HDL-cholesterol “baik”. Kajian terbaru juga menunjukkan Ashwagandha juga mampu menguatkan otot-otot.

Fakta kajian menunjukkan Ashwagandha dan Tunera adalah adoptogen yang “solid”, mempunyai pelbagai kebaikkan terhadap manusia terutama berkaitan hormon testosterone. Ini ialah kerana Ashwagandha akan membantu seseorang itu tidur dengan lebih berkualiti, mengurangkan hormon stress iaitu cortisol, meningkat paras HDL-cholesterol “baik” dan mengurangkan kekejangngan atau keradangan, kesemua ini akan membantu mempertingaktkan paras hormon testosterone ke paras yang sangat baik.

Tunera sangat berkesan untuk menstabilkan sistem hormon sewaktu menopause, mengurangkan rasa panas ke muka (hot flashes), dan membantu menjadikan kitaran haid yang normal bagi gadis-gadis muda.

Cara mengambil Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop;

10-15 titis dicampur di dalam 1/4 cawan air (lebih kurang 2 sudu besar air), air mineral atau air suam. Diminum 3-4x sehari. Dos boleh dikurangkan setelah simptom semakin baik. Dos boleh dikurangkan dari 3-4 kali sehari ke 2 kali sehari dan 1 kali sehari setelah simptom semakin pulih.

Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop boleh diambil bersama-sama set hapus jeragat yang sedia ada seperti M3, M4, 5SMF, SMF, SMFF, BJC01 dan BJC02.

Biochemic Untuk Dark Circles Under Eye Supplement (Lingkaran Mata Hitam)

Posted on

Suplemen selamat, bebas dari bahan merbahaya dan sesuai untuk semua peringkat umur
Suplemen selamat, bebas dari bahan merbahaya dan sesuai untuk semua peringkat umur

Sesetengah tu mulut tak ada insuran langsung, dipanggilnya “mata panda” hehehe.. memang tak patut tetapi jangan sesedap mulut je kerana semua orang boleh kena dark circles di bawah mata, begitu juga eye bags. Paling tak best bila jeragat pun “join the group” menambahkan lagi kedukaan orang yang terkena 3 serangkai , dark circles, eye bags dan jeragat.

Seperti biasa orang yang mengalami dark circles, eye bags dan jeragat akan terus ke pharmasi atau “online order” pelbagai krim untuk disapu ke kawasan yang terlibat, tetapi hasilnya TIDAK BERJAYA!!. Mengapa tidak berjaya? kerana tidak memahami punca dark circles, eye bags dan jeragat. Dark circles, eye bags dan jeragat tidak boleh berjaya jika hanya mengguna krim semata-mata. Ianya berpunca dari dalam, melibatkan sistem tubuh, mineral-mineral penting yang mengalami kemerosotan akibat dari pelbagai punca dan sebab.

Homeopathy tidak menolak penggunaan krim dan sabun seperti set BIO-T3 FACE WHITE dan Cream Carmino Complexion (CCC), malah sangat menggalakkan penggunaannya jika diambil bersama-sama remedi untuk dalaman seperti remedi ini BIOCHEMIC DARK CIRCLES UNDER EYE SUPPLEMENT, SEPIA 200, MELASMA FREE DAN FRAGARIA VESCA.

Mari kita lihat mengapa perlu suplemen untuk memulihkan sistem tubuh yang sentiasa berada di dalam keadaan bahaya dengan gaya hidup kita dan pemakanan yang tidak seimbang sehingga terjadinya masalah Dark circles, eye bags dan jeragat

Punca Terjadinya Dark Circles Di Bawah Mata

dark-circles-

Punca terjadinya lingkaran hitam di bawah mata jika mengikut kajian sains biasa, ianya berpunca dari saluran darah yang mengalir perlahan. Ini akan menjadikan hemosiderin berkumpul di bawah kelopak mata. Hemosederin adalah sumber besi yang komplek (iron-storage complex, pigmentasi berwarna kuning kecoklatan terhasil dari proses huraian haemoglobin)

Penyebab kedua terjadinya lingakaran mata hitam,  sesetengah saintis   berpendapat lingkaran hitam terhasil dari pengeluaran melanin yang berlebihan akibat dari sinaran UV yang menyerupai proses terjadinya jeragat.

Punca Terjadinya Eye Bags

sagging eye

Biasanya apabila umur meningkat, struktur tisu dan otot-otot yang menyokong kelopak mata akan menjadi lemah. Kulit akan menjadi seperti bag (sag), ini ialah kerana lemak yang memenuhi kawasan sekitar mata (orbit) akan berubah ke bawah mata. Bahagian tersebut juga akan mengumpul cairan dan menjadikan kawasan tersebut membengkak atau kelihatan lebam. Eye bags juga mungkin berpunca ;

  • Pengumpulan cairan akibat dari suhu panas, lembab dan lain-lain, perubahan hormon dan mengambil makanan yang masin.
  • Tidak mendapat tidur yang secukupnya
  • Alahan atau masalah kulit yang akan terjadi kemeraham dan gatal
  • Keturunan

Punca Terjadinya Jeragat

Ramai yang tidak tahu punca terjadinya jeragat. Kebanyakkan dari mereka berpendapat hanya sinaran UV adalah faktor utama terjadinya jeragat atau melasma. Saintis sendiri pun tidak mempunyai fakta kukuh mengenai punca sebenar terjadi jeragat, tetapi mereka telah mengenalpasti beberapa sebab yang kerap dilaporkan antara punca-punca utama terjadinya jeragat.

Sebab-Sebab Jeragat terjadi boleh disebabkan oleh faktor-faktor di bawah;

  • Sinaran matahari terik dan UVA, terutama dari jam 11 pagi sehingga 2 petang
  • Hormon yang tidak stabil seperti mengalami kitaran haid yang tidak menentu.
  • Pengambilan pil hormone seperti pil perancang dan HRT bagi mereka yang sudah menopause.
  • Pengambilan ubat-ubatan
  • Penggunaan kosmetik yang tidak terkawal

set-dcue-400

Pendapat Homeopathy Mengapa Terjadi Dark Circles, Eye Bags dan Jeragat.

Homeopathy tidak menolak teori seperti yang dinyatakan diatas, kerana ianya berpunca dari kekurangan mineral penting di dalam tubuh. Jika mengikut pendapat pengasas garam tisu (cell salt) atau biochemic, Dr.Shuessler berpendapat lingkaran hitam atau eye bags akan terjadi apabila tubuh kekurangan satu atau lebih mineral yang penting. Mengikut kajian Dr.Shuessler terdapat 3 remedi biochemic yang boleh diambil secara holistik atau digabungkan ketiga-tiganya.

Kekurangan garam tisu atau biochemic yang penting ini akan mengakibatkan proses dark circles dan eye bags akan terjadi.

Remedi tersebut ialah;

  • Cal Flour – Flouride of lime
  • Ferr Phos – Phosphate of iron
  • Kali Ch – Potassic Chlorate

 

Kekurangan Cal. Flour . Mineral ini berfungsi untuk membina pertahanan kepada membrane organic seperti enamel gigi, periosteum (otot tisu penyambung atau “connective tissue”).

Kesemua fiber seperti tendon (urat yang menyambung otot ke tulang), ligament, kulit dan dinding saluran darah memerlukan Cal .flour.  Kekurangan atau tidak ada Cal.flour didalam sistem badan akan menjadi kesemuanya yang terlibat akan mengalami proses kemerosotan fungsinya.

Kekurangan Ferr.Phos, Ferr.Phos berfungsi menguatkan sistem otot-otot dengan membekal oksigen secukupnya. Ferr phos amat berkesan untuk menjaga dan membina sel darah yang kuat dan efektif.

Kali Ch adalah garam tisu yang boleh dijumpai di dalam korpusel darah (zarah kecil, sel atau jisim tisu), cecair interselular dan saraf. Untuk menghasilkan Kali ch bahan mentahnya boleh didapati sebagai mineral yang bentuk “sylvine”. Sylvine adalah mineral tidak berwarna, berwarna putih atau berwarna yang mengandungi potassium chloride

Mengapa Biochemic Sangat Berkesan?

Biochemic sangat berkesan untuk pelbagai masalah kesihatan manusia kerana remedinya adalah menyerupai mineral-mineral di dalam tubuh kita.

Sistem perubatan homeopathy yang dipanggil Garam Tisu atau Biochemic telah dibangunkan oleh Dr.Shuessler seorang doktor yang hidup di Jerman pada sekitar tahun 1880. Dia telah menganalisa serbuk mayat yang dibakar dan telah menemui 12 inorganik garam tisu. Dia telah menganalisa dan membuat teori bahawa terdapat 12 elemen iaitu mineral di dalam tubuh manusia adalah sangat kritikal kepada tubuh jika berkurangan. Mineral-mineral ini perlu diimbangi dan menjadi penentu kepada aktiviti sel-sel dan kesihatan yang akan menjadi tanda aras kepada kesihatan seseorang individu sama ada sihat atau tidak. Jika berkurangan akan terjadi “dis-ease” kepada tubuh dan kini ianya disebut sebagai “disease”.

set-SMFFM

Oleh itu Dr.Shuessler menyediakan remedi ini didalam dos yang amat kecil untuk memastikan remedi biochemic dapat menyerap ke sistem tubuh dengan cepat dan mudah. Bahan-bahan remedi ini ialah bahan-bahan mineral alam semulajadi yang terdapat didunia ini seperti fluoride, magnesium, kalsium dan lain-lain lagi tetapi bukan dari abu mayat !!.  Sehingga kini biochemic atau garam tisu telah diguna oleh berjuta-juta orang  di serata dunia semenjak lebih kurang 120 tahun yang lepas. Remedi-remedi ini telah di “proven” atau dibuktikan sangat-sangat membantu untuk mengimbangi keridakstabilan aktiviti-aktiviti didalam tubuh yang akan menjurus kepada penyakit.

Pengamal-pengamal homeopathy amat gemar menjadikan biochemic atau garam tisu sebagai remedi utama sewaktu merawat pesakit. Biochemic sangat selamat untuk ibu-ibu mengandung dan juga bayi. Malah 12 garam tisu yang utama ini adalah sebahagian dari suplemen sewaktu mengandung.

Bagaimana Homeopathy Biochemic Membantu Menghilangkan Lingkaran Hitam Di Bawah Mata

Under Eye Dark Circles Supplement adalah remedi untuk merawat dark cirlces, walaubagaimana pun ianya dapat membantu merawat eye bags serta jeragat kerana terdapat kaitan diantara 3 masalah kulit ini.  Under Eye Dark Circles Supplement jika diambil bersama-sama Sepia 200 dan Fragaria Vesca akan menambah lagi impak positif kepada mineral di dalam sistem tubuh untuk bekerja dengan lebih cekap.

Remedi-remedi biochemic adalah arkitek dan juruteknik yang bekerja siang malam untuk mempastikan sistem tubuh seperti sel-sel darah mendapat oksigen secukupnya, kadar vitamin dan mineral yang seimbang dan keanjalan tisu-tisu sentiasa pada tahap terbaik.

Biochemic adalah mineral-mineral yang terdapat didalam tubuh yang diproses dari bahan mineral untuk diambil sebagai suplemen bagi mengimbangi kekurangan mineral tertentu di dalam tubuh. Biochemic berfungsi membina semula kekurangan yang terjadi kepada organ-organ dan tisu-tisu.

Biochemic adalah remedi yang berkerja untuk mengimbang atau “equilibrium”, untuk mengimbang kekurangan atau lebihan. Biochemic juga boleh diambil bersama-sama herba, vitamin dan lain-lain suplemen. Sangat berguna untuk semua peringkat umur.

 

 

Jeragat dan Jenis-Jenis Jeragat

Posted on

Serlahkan kejelitaan anda dengan remedi yang selamat dan tanpa kesan sampingan
Serlahkan kejelitaan anda dengan remedi yang selamat dan tanpa kesan sampingan

Jeragat Dan Jenisnya

Jeragat sering terjadi mengikut corak seperti berikut;

  • 63% akan kelihatan sekitar hidung dan dagu
  • 21% akan terjadi di sekitar pipi dan hidung
  • 16% biasanya akan kelihatan sekitar dibawah rahang

Jeragat sering terjadi kepada individu yang mudah terdedah kepada sinaran ultraviolet, atau bagi wanita yang mengambil pil hormone. Jeragat kerap kali kepada wanita berbanding lelaki dan jarang-jarang terjadi kepada gadis. Jeragat lebih kerap terjadi kepada wanita yang sedang mengalami perubahan hormone.

80% wanita mengandung sering mengalami jeragat yan dipanggil “mask of pregnancy”.

Jenis Jeragat

Jeragat boleh dikategorikan kepada 3 jenis;

  • Epidermal – atau bahagian atas lapisan sel kulit. Jeragat epidermis ini mudah dirawat dan sesuai untuk mengguna krim dan sabun
  • Dermal – terjadi dbawah lapisan sel kulit. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan lain-lain.
  • Campuran – terjadi kedua-dua jenis jeragat Epidermal dan Dermal. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan sangat-sangat disarankan untuk mengambil set Holistik 5RH.

Warna Jeragat dan Bentuk

  • Jeragat yang terjadi di epidermis (epidermal) berwarna coklat cair dan akan kelihatan lebih gelap jika dilihat dibawah lampu
  • Jeragat dermal akan kelihatan keperangan dan tidak kelihatan lebih gelap jika dibawah lampu
  • Jeragat campuran berwarna coklat gelap, jika diteliti dibawah lampu pemeriksaan akan kelihatan lebih gelap atau kadang-kadang tidak ada perubahan.

Sepia 200 Dan Melasma Free Remedi Utama Untuk Semua Set Jeragat

Posted on

Sepia 200 dan Melasma Free adalah remedi utama yang terdapat didalam semua set jeragat M3, M4, SMF, 5SMF, SMFF dan SMAFMAR. Ini ialah kerana keberkesanan Sepia sebagai “women remedy” dan Melasma Free berkonsep BIOCHEMIC atau Garam Tisu mineral yang sangat-sangat berkesan untuk memulihkan jeragat yang mencomotkan wajah anda.

Sepia Untuk  Masalah Hormon Wanita

Melasma (Choloasma)

Hormon dan wanita adalah 2 perkara yang tidak dapat dipisahkan, seperti irama dan lagu. Boleh dikatakan masalah kesihatan yang terjadi kepada wanita adalah berkaitan hormon yang tidak stabil. Sama ada sakit kepala sewaktu kitaran haid, beremosi sehinggalah kepada perasan marah yang tidak terkawal seperti menjerit-jerit dan menangis. Perasaan rasa panas yang menyerbu muka (hot flashes) tatkala menopause, sakit sendi dan masalah berkaitan gastro dan beberapa masalah yang terlalu banyak untuk diberi contoh.

Salah satu masalah yang sering menganggu penampilan seseorang wanita ialah Melasma atau choloasma.

Apa itu Melasma?

Melasma ialah tompokan berwarna coklat, atau coklat kebiruan atau kelihatan coklat yang pudar . Melasma sering terjadi kepada wanita dan agak jarang terjadi kepada lelaki. Melasma sering terjadi dibahagian atas pipi, atas bibir, dahi dan dagu.

Punca Terjadi Melasma

Punca utama tidak dapat dikenalpasti, kebiasaannya ia akan terjadi kepada wanita yang mengambil pil perancang, sering terdedah kepada sinaran matahari dan perubahan hormon sewaktu mengandung, bila ia terjadi kepada wanita mengandung ia dipanggil Chloasma . Melasma sering terjadi kepada wanita berumur 20-50 tahun.

Begitulah secara ringkasnya bagaimana Melasma menganggu emosi dan penampilan seseorang wanita selain daripada jerawat.

Homeopathy dan Melasma.

Homeopathy merupakan kaedah yang kedua paling popular di Amerika Syarikat selain dari penggunaan krim untuk memudarkan kesan melasma. Homeopathy mendapat tempat di hati kerana kesan penyembuhannya bukan hanya sekadar memudarkan melasma tersebut. Manfaat remedi agak luas termasuk menstabilkan perubahan hormon  seseorang wanita, di mana perubahan hormon yang akan mengaitkan kepada lain-lain masalah kesihatan seperti dinyatakan di atas.

Salah satu remedi utama ialah Sepia 200. Biochemic atau garam tisu yang berasaskan bahan mineral juga mampu merawat Melasma. Berikut ialah remedi yang disediakan di dalam bentuk tablet manis atau cecair.

  • Sepia 200 – Melasma yang terjadi sewaktu mengandung berwarna coklat gelap seluruh muka, di pipi atau hidung. Kerap mengalami masalah haid seperti terlalu awal, haid tidak teratur dan haid yang sedikit (scanty). Wanita yang memerlukam Sepia juga sering alami rasa pedih, bengkak dan gatal di vagina.
  • Melasma Free – di ambil secara bergilir bersama-sama Sepia 200 . Melasma Free amat sesuai untuk jeragat yang berwarna coklat gelap, di pipi sewaktu atau selepas mengandung, wanita mengandung yang sering merasa lemah-lemah tubuh badan.  di hisap 2-4 biji 3 x sehari sebelum makan.

 Bagaimana cara mengambil ubat remedi atau ubat?

Disarankan untuk mengambil Sepia 200 dan Melasma Free secara berselang seli hari. Sebagai contoh jika Sepia 200 diambil pada hari Isnin, maka Melasma Free pula pada esoknya hari Selasa dan begitulah seterusnya.

  • Dos pengambilan : 4 biji dikemam/hisap (jangan digigit) 3x sehari sebelum makan

Rawatan Jeragat Sepia 200 dan Melasma Free

Posted on Updated on

Sepia 200 & Melasma Free Terbukti Berkesan Mengatasi Masalah Jeragat

Homeopathy adalah sistem perubatan yang berusia lebih 200 tahun yang mengguna kajian saintifik yang akan bertindak merawat keseluruhan tubuh. Homeopathy merawat punca kepada penyakit itu. Ini bermakna selain merawat jeragat, pelbagai permasalahan wanita seperti masalah hormon yang melibatkan kitaran haid, kesuburan dan emosi juga akan diatasi dengan lembut, selamat dan hampir tiada kesan buruk kepada organ-organ seperti buah pinggang, hempedu, hati atau jantung.

Perubatan homeopathy tidak menggalakkan pesakit mengabaikan nasihat doktor yang bertauliah untuk mendiagnos penyakit anda. Anda seharusnya mengikut nasihat, meneruskan mengambil medikasi yang disarankan doktor sambil mengambil remedi homeopathy sebagai pilihan alternatif untuk membantu mempercepatkan proses penyembuhan.

Remedi homeopathy amat selamat untuk diambil bersama-sama ubat-ubatan kerana remedi homeopathy tidak akan menganggu ubat-ubatan kerana remedi homeopathy bukanlah ubat yang mengandungi bahan-bahan kimia atau drugs yang memungkin komplikasi kepada ubat-ubat perubatan moden.

Set jeragat Sepia 200 dan Melasma Free adalah remedi yang berasaskan 100% bahan semulajadi. Homeopathy sangat-sangat membantu untuk mengurangkan atau menghilangkan terus jeragat di muka. Kebiasaan perubahan akan dapat dikesan selepas 30-40 di mana jeragat akan mula berkurangan. Bagi kes-kes jeragat yang ringan akan hilang sepenuhnya di dalam tempoh 90-120 hari. Walaubagaimana pun terdapat banyak maklum balas pembeli yang menyertakan gambar dengan sukarela mengatakan jeragat mereka semakin pudar selepas 9-15 hari.

Testimoni 3
Testimoni 3

Sepia 200 dan Melasma Free akan membantu menstabilkan hormone  yang sedang bercelaru selain membantu sistem tubuh menjadi lebih kuat untuk menyembuhkan penyakit dengan sendirinya.

 

 

Jeragat Dan Rawatan Homeopathy

Posted on Updated on

Masalah Jeragat Dan Wanita 

Jeragat atau nama saintifiknya disebut Melasma sangat sinonim dikalangan wanita berbanding lelaki. Jika dilihat dari segi nisbah, masalah jeragat pada amnya adalah masalah wanita bukan bagi lelaki tetapi ini tidak bermakna lelaki bebas dari jeragat . Nisbah jeragat terjadi bagi kedua-dua gender adalah sangat memihak kepada kaum wanita iaitu ,12:1 (wanita:lelaki).

Kerap kali jeragat akan terjadi kepada wanita seawal umur 20 sehingga tiba umur menopause atau putus haid di sekitar 50 tahun keatas. Kerap kali jeragat terjadi di pipi, tetapi terdapat juga kes-kes dimana jeragat akan terjadi dihidung dan atas atau sekeliling bibir.

 

Sebab-sebab terjadinya melasma ( Jeragat )

1) Terdedah kepada cahaya matahari terik

2) Penggunaan pil hormone. Contohnya Pil perancang atau pil mengganti hormone

3) Penggunaan kosmetik / rawatan kulit tidak sesuai

4) Keturunan.

Rawatan Jeragat Secara Konvensional

Rawatan konvensional ialah rawatan yang melibatkan;

  1. Rawatan pengelupasan kulit mengguna bahan kimia – kos agak rendah
  2. Laser – kosnya boleh mencecah RM2000 atau lebih
  3. Mikrodermabrasion dan HV Iontophoresis – teknik pengelupasan kulit secara mekanikal
  4. Krim dan Sunblock

Secara amnya rawatan secara konvensional terbukti sangat pantas menghapus jeragat dengan teknik membuang lapisan kulit yang terjadinya jeragat, tetapi tidak kekal dan kerap kali jeragat akan kembali memenuhi muka jika terjadi perubahan hormone atau terdedah kepada cahaya matahari.

Jeragat dan Homeopathy

Perubatan homeopathy adalah hasil kajian seorang doktor di Jerman sekitar lebih 200 tahun lampau. Doktor Samuel Hahneman dilatih sebagai doktor alopathy yang tidak bersetuju dengan kaedah rawatan yang digunapakai untuk merawat penyakit. Di mana Hahneman melihat pesakit terseksa sewaktu menerima rawatan dengan kaedah pembedahan yang dirasa bukan merawat tetapi menyiksa pesakit itu.

Oleh itu homeopathy tidak mengguna kaedah pengelupasan kimia atau laser. Homeopathy akan merawat pesakit itu bukan merawat penyakit semata-mata. Homeopathy merawat akar umbi penyakit itu bukan hanya “membuang” masalah itu.

Jeragat Dan Rawatan Homeopathy

Rawatan homeopathy sangat unik, ianya berkonsep holistik kerana mampu menghilangkan jeragat dengan hanya kemam pil atau minum remedi atau ubat. Walaubagaimana pun homeopathy tidak menolak penggunaan krim atau sabun. Secara teorinya krim dan sabun mampu membantu mempercepatkan proses menghilangkan jeragat.

Sepia diantara remedi utama untuk mengatasi masalah jeragat. Sepia dianggap sebagai remedi khusus untuk wanita yang kerap kali mengalami masalah ketidakseimbangan hormone, masalah menstrual (haid) dan pengambilan pil hormone.

Selain dari Sepia, terdapat lebih dari 10 remedi yang mampu mengatasi masalah jeragat mengikut simptom dan keadaan jeragat itu. Diantara remedi-remedi utama itu ialah Fragaria, Caullophylum, Sulphur dan beberapa remedi garam tisu atau biochemic seperti Kali sulph, Silicea dan Cal Phos.

Kenapa Homeopathy?

Ubat homeopathy dipanggil penawar atau remedi, tidak dipanggil ubat. Ubat bermaksud sesuatu yang mempunyai bahan kimia dan dadah seperti ubat-ubat hospital.

a_fragaria-drop_girl-horz

Ubat homeopathy tidak mempunyai bahan-bahan ubat. Ubat-ubat homeopathy adalah dari bahan semulajadi yang disediakan dengan kaedah dos yang sangat nano (nanno – extremely small) dosnya. Sebagai contoh Sepia adalah dari dakwat sotong, setitis dakwat tersebut akan dicampur dengan 1 juta titis air, sehingga kesan dakwat sotong tersebut sudah tidak dapat dikesan oleh mikroskop.

Oleh itu secara amnya ubat atau remedi homeopathy tidak akan ada kesan sampingan (side effects), tidak akan menganggu organ-organ penting seperti buah pinggang dan tidak akan menjadikan seseorang itu ketagih kepada ubat homeeopathy.

Jika anda mempunyai pertanyaan sila isi borang dibawah atau SMS/Whatsapp ke 0192570023 atau 0193098980